Madarak a morotvatónál                    

 

 

           

            2003-07-12

 

           

            A Duna elterelése után kiszáradt lipóti Holt-Duna rehabilitációja során morotvatavat alakítottak ki a területen. A változatos madárvilágban még a helyiek is fedeznek fel számukra új fajokat.

 

 

           

 

           

           

A kilencvenes évek elején a Duna egyoldalú elterelésének következtében a lipóti szakaszon kiszáradt meder fogadta a látogatókat. Több módszerrel próbálkoztak a természetes élõvilág visszaállítására: szivattyúval akarták pótolni a hiányzó vizet, ám végül a morotvató kialakításával sikerült rehabilitálni a területet. Hegyi Tamás tizenkét éve üzemelteti a tóparti kempinget. Véleménye szerint annyira jól sikerült a vízpótlás, hogy most minden eddiginél változatosabb madárvilágot rejt itt a nádas.

 

– Ide szinte minden vendég távcsõvel jön – mondta Hegyi Tamás. – A kifli alakú Holt-Duna vizén, a nádasokban jó néhány ritka faj is megfigyelhetõ. A tavon horgászni is lehet. Az érintetlen védett terület a fotósoknak és a természetet szeretõknek is felüdülést nyújt, valamint a termálfürdõ közelsége is vonzerõt jelent.

 

A Szigetköz vízi élõhelyei közül az erre a területre jellemzõ morotvatavak – lefûzõdött Duna-ágak – egyikét alakítottuk ki 1995-ben – mondta Kertész József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szigetközi szakaszmérnöke.   Ez jelenleg is kitûnõen mûködik a mentett oldali vízpótló rendszer keretében.