Lopott kerékpárok a tó mélyén          

 

            Cséfalvay Attila

2006-04-04

           

            Szemétgyűjtő akciót hirdettek meg környezetbarátok a Szigetközben: Rajkán, Dunaszigeten és Kisbodakon.

 

            A környezetvédelmi szolgáltatási díj bevezetése sem riasztotta el a Szigetközért tenni vágyókat. A Kisalföldben múlt héten számoltunk be arról (2006. március 28. – Fizetni kell a szemétgyűjtésért), hogy akik védett területen szeretnék a mások által eldobott hulladékot gyűjteni, azoknak is súlyos összegeket kell befizetniük az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelet kasszájába. Emiatt úgy tűnt, a tavasszal esedékes dunakiliti, dunaszigeti vagy éppen rajkai „természettakarítás" el is maradhat.

 

Négy pótkocsival Rajkán

 

Az önkéntesek azonban megoldották ezt a gondot: nem védett területre szerveztek ilyen akciót a hétvégén. Rajkán, Dunaszigeten és Kisbodakon többtucatnyi ember segített eltüntetni mások szemetét az erdők alól s a szántóföldekről.

 

Szirtl György, az akció szervezője elmondta: bár rengeteg hulladékot összegyűjtöttek, érezhető volt, hogy több éve takarítják már a környéket. Összesen négy pótkocsival jött össze Rajkán. A helyi szövetkezet udvarában egy konténerbe gyűjtötték össze a hulladékot. Hétvégi ottjártunkkor az egyik helyi tónál búvárokkal is találkoztunk: ők a víz mélyét takarították ki, felszínre hozták az oda nem való tárgyakat. Mint mondták, három – vélhetően – lopott biciklit szedtek ki, egyiknek még a gazdáját is megtalálták. Emellett téglák, ötliteres étolajos flakon, valamint egy fél csónak is előkerült.

 

Elmosta az ár

 

Elvileg Dunakiliti is csatlakozott volna a szemétgyűjtéshez, azonban az árvíz elmosta az akciót: ha a folyó és az időjárás megengedi, április végén gyűjtik majd a hulladékot. Ott egyébként tavaly ötven aktivista fél tonna szemetet szedett össze a hullámtéren és a partokon. Dunaszigeten a Halászi felé vezető erdősávot takarítják ki minden évben a diákok és a helyi vadásztársaság: Tóth István polgármester szerint ezt a feladatot idén is hamarosan elvégzik.

 

Három helyszínen

 

Az Országos Magyar Vadászkamara és a Magyar Vadászati Védegylet az idei évben is elindította az „Együtt a tiszta természetért" akciót. Minden vadászatra jogosult társaság maga választotta meg a szemétgyűjtés napját: a Lajta–Hanság hivatásos vadászai a jánossomorjai, hegyeshalmi és a mosonmagyaróvári sportvadászokkal együtt három helyszínen tartották a hétvégén az akciójukat. Giczi Ferenc elmondta: csak egy rövid mosonmagyaróvári bekötőúton egy teherautónyi hulladékot találtak.