Lobbizás egy kompért            

 

 

           

            Cséfalvay A.

2005-10-23

 

           

            Közép-szigetközi polgármesterek jártak a napokban Szlovákiában, hogy a túlsó parti települések vezetõivel tárgyaljanak egy kompátkelõ lehetõségeirõl. Ideális helyszínnek a Lipót és Bõs közötti szakaszt tartják.

 

 

           

 

            Ekker Károly, Marovics Géza és Sulyok Attila találkozott a szlovákiai Baka, Bõs, Nagybodak és Vajka polgármestereivel, hogy egy átkelõ lehetséges helyszínérõl és megoldási lehetõségeirõl tárgyaljanak.

Mint ismert, jövõ áprilistól Dunaremeténél vízi jármûvek számára átkelõt nyit a határõrség, ám ez leginkább a jachtokat és a kishajókat érintheti. A tömegközlekedést azonban legolcsóbban(?) talán egy komppal lehetne megoldani: Szigetközt összekötni így Csallóközzel. A megbeszélésen a szlovákiai polgármesterek elmondták: támogatják az elképzeléseket, s a bõsi erõmûhöz kiépített út miatt a legjobb megoldás Bõs és Lipót között mutatkozik. Ehhez pályázati úton szeretnének pénzt nyerni, s a közép-szigetköziek a mosonmagyaróvári kistérségi társulást is megnyernék az ügynek: elõször a tanulmánytervek készülhetnének el. Nagybodak felé egy kerékpárút építésérõl is szó esett. A tervek szerint a komp üzemeltetésébe vállalkozókat is bevonnának.