Libatelepet és strandot is rehabilitálnának                    

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2004-02-29

 

           

            Szigetköz rehabilitációjára idén háromszázötvenmillió forint jut, ám az igényelt összeg valószínûleg ennél jóval több lesz. Az önkormányzatok többsége idén is pályázik az állami forrásokra, s van, ahol a többlépcsõs beruházás egy része már korábban megvalósult.

 

 

           

 

           

           

Rajka: Idén valamivel több mint másfél kilométert rehabilitálnak 44 millió forintból.     

Stipkovits Pál országgyûlési képviselõ tavaly év végén úgy tájékoztatta a Kisalföldet: biztosítékot kapott, hogy 2004-ben félmilliárd forint jut a Szigetköz rehabilitációjára.

 

Ez az összeg aztán februárra 350 millióra csökkent. Igaz, ez még így is jóval több, mint az elmúlt évben szétosztott 210 millió, ám a települések ennél többet igényelnének.

 

Idén a Szigetközre 214 millió (tavaly 145 millió), a Mosoni-Duna rehabilitációjára 142 millió (tavaly 65 millió) forint jut. A múlt évben a legtöbb pénzt a Szigetközben Dunaremete szerezte (46 milliót), a Mosoni-Dunára pedig a gyõri önkormányzat (50 millió) kapta. Az idei elképzeléseket nemrégiben vázolták a polgármesterek.

 

 

Alámosta a víz a lejárókat

 

Máriakálnok tavaly a Kálnoki-Duna rehabilitációjának második szakaszára közel 37 millió forintot kapott (az elsõ szakaszra megnyert 34 millió forintból mederkotrást végeztek s ideiglenes átkelõt építettek). Ebbõl három híd és egy vízszintet tartó mûtárgy valósul meg: ezen munkálatok már folynak.

 

Idén a harmadik szakaszra pályáznak, s ha elnyerik az állami támogatást, akkor átjárókat építenek, s áthelyezik a Halászit Máriakálnokkal összekötõ híd melletti gáz- és ivóvízvezetéket. Tavaly Dunaszigeten befejezték az úgynevezett Hídi-tó rehabilitációját, a mocsaras területbõl tavat alakítottak ki.

 

A zátonyi strand betonos lejáróit alámosta a víz, idén pályázati pénzbõl szeretnék ezt kijavítani. Dunaremete tavaly 46 millió forintot nyert, melyet a helyi csatorna vízellátására és vízpótlásának kiépítésére fordít. A rehabilitáció több települést is érint, a tervezett munkáknak ez idáig tíz százalékát végezték el. A z 5,2 kilométeres szakasz összköltsége 92,6 millió forint: a második szakaszra a település késõbb pályázik.

 

 

Medret kotornának

 

Kisbodakon a holtágak rehabilitációja január második hetében elkezdõdött, s már nyolcvan százalékban végeztek a munkálatokkal. Lipóton a kialakítandó csatorna kivitelezési tervei márciusra készülnek el, ennek folytatására kérnek állami támogatást. Máriakálnokkal közös projekt keretében rehabilitálja a Kálnoki-Duna-ágat Halászi is. Jövõre ezt szeretnék befejezni.

 

Emellett egy kisebb ér felújítási munkáira is pályáznak. Tavat alakítanának ki Mecséren, ám a kivitelezésre tavaly nem jutott keret. Ezen célra idén huszonegymillió forint támogatásra lenne szükségük. Feketeerdõ eddig még nem nyújtott be projektet, ám idén szeretne: az egykori libatelepen – mely szövetkezeti tulajdonban van – szükséges a mederkotrás.

 

 

Gyûjtik a nyilatkozatokat

 

Rajka az elmúlt évben 44 millió forintot nyert a Mosoni-Duna ottani holtág-rehabilitációjának második szakaszára (az elsõ szakasz munkáira még 2001-ben jutottak állami pénzhez). Az 5,8 kilométeres hosszból most csak 1,6 kilométerre telik ebbõl a pénzbõl, hisz közel 270 millió forintba kerül a teljes kivitelezés. A munkákat még idén szeretnék befejezni. Püski tavaly hárommillió forintot nyert csatornarehabilitációra. Ennek tervei elkészültek.

 

Jelenleg a tulajdonosok nyilatkozatait gyûjtik össze, s a kivitelezésre – mely 2005–2006-ra valósulhat meg – is pályázatot nyújtanak be. Az összekötõ csatorna tervei elkészültek már Darnózselin is, idén a négy kilométeres rész elsõ szakaszának megvalósítására kérnek állami támogatást. Dunakilitin 2003-ban a Száraz-erdei Duna-ág rehabilitációjának elõkészítését nem támogatta a Miniszterelnöki Hivatal, az idei projekt terveit még nem véglegesítették.