<--

Létrejött a szigetközi fejlesztési tanács

 

H. G.

2006-12-02

 

         A térség jobb érdekképviseletét várják az alapítók a tegnap létrehozott szigetközi fejlesztési tanácstól. Az egyik cél az ökoturizmus fellendítése.

 

         A Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Tanács tegnapi győri ülésén törvényben biztosított jogával élve szervezeti és működési szabályzata elfogadásával társalapítóként létrehozta a „Szigetköz – Felső-Duna mente" Térségi Fejlesztési Tanácsot, amely ezt követően meg is tartotta első ülését.

 

A testületnek két város – Győr és Mosonmagyaróvár –, valamint 31 község – köztük Komárom-Esztergom megyéből Ács – is tagja. A következő hetekben a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Tanács, valamint a Nyugat-dunántúli és a Közép-dunántúli Fejlesztési Tanács ugyancsak dönt a létrehozásról. A tegnapi ülésen a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium képviseletében a mosonmagyaróvári Szentkuti Károly jelezte: a tárca is részt kíván venni a szervezetben, amelynek megalakulását fontosnak tartja.

 

A tanács – amelynek székhelye Győr, munkaszervezete a megyei területfejlesztési iroda – célja, hogy megoldja a szigetközi területfejlesztési feladatokat. Ezek közé elsősorban a Duna Rajka és Ács közötti szakasza, a Mosoni-Duna, illetve a Duna mellékágrendszerének ökológiai rehabilitációja, a rekreációs és turisztikai fejlesztések (beleértve a Duna menti kerékpárutat és a vízi túrázás feltételeinek kiépítését), valamint infrastrukturális és gazdaságfejlesztési elképzelések tartoznak. Láng István, a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület elnöke azt hangsúlyozta: összhangba kell hozni a falvak törekvéseit, és az ökoturizmus fejlesztését kell célul kitűzni.

 

Szakács Imre országgyűlési képviselő, a megyei területfejlesztési tanács elnöke az ülésen bejelentette: pártállástól függetlenül hétfőn a térség valamennyi parlamenti képviselője – rajta kívül Balogh József, Lanczendorfer Erzsébet, Medgyasszay László, Molnár Csaba, Szijjártó Péter és Tóth Tiborné – módosító indítványt nyújt be a 2007-es költségvetési törvény tervezetéhez. Ennek lényege, hogy a szigetközi rehabilitációra 230 millió, a szigetközi fejlesztés tanács működésére 20 millió forint jusson az országos büdzséből.

 

- KISALFÖLD -