Lesz-e szlovák-magyar nemzeti park?

Népszabadság • Győri tudósítónktól • 2005. augusztus 29.

 

 

 

A szlovákokkal közös nemzeti park létesítését szorgalmazza a Mosonmagyaróvári Környezetvédelemért Közalapítvány. Utalnak arra, hogy a vízlépcső építését természetvédelmi okokra való hivatkozással állították le, ez azonban a szigetközi térség helyzetét nem javította. A meder sülylyedése, a főfolyó elterelése miatt éppen a természetvédelmi feltételek romlottak leginkább a Szigetközben.

 

A közalapítvány tanulmánya szerint a természetvédelmi, mezőgazdasági és idegenforgalmi érdekeket egy szlovákokkal közös nemzeti park tudná érdemben képviselni. Ez a park garantálná, hogy a környezetvédelmi szempontok alapján fejlődjön tovább a térség, mégpedig nem csupán önkormányzati forrásokra alapozva, hanem állami pénzekből is. A közalapítvány azt javasolja: a nemzeti park kérdését - annak külügyi és szakmapolitikai vonatkozásai miatt - helyezzék a Miniszterelnöki Hivatal hatáskörébe.

 

Haraszthy László, a környezetvédelmi minisztérium helyettes államtitkára tudósítónk kérdésére erről úgy fogalmazott: meg lehet kezdeni a tervezési munkát, de tudomásul kell venni, hogy a Szigetköz erdeinek állapota és nagy agrárterülete miatt sem felel meg egy nemzeti park követelményeinek. Elmondta: a Szigetközben létesült egy tájvédelmi körzet, melyet mintegy hatezer hektárral szeretnének bővíteni, 17 és fél ezer hektáron pedig Natura 2000 területet jelöltek ki. Haraszthy László hangsúlyozta: a természetvédelmi jog a védett természeti terület, a tájvédelmi körzet és a nemzeti park között semmiféle különbséget nem tesz, mindegyiknek azonos jogosítványokat biztosít a természeti értékek megőrzésére. A térség természetvédelmi fejlesztése a helyettes államtitkár szerint jelenleg is eredményesen folyik.