Las Vegas az arany háromszögben                 

 

 

           

            2003-10-24

 

           

            A Kristályvárosként is elhíresült hegyeshalom–bezenyei Euro Vegas beruházás részleteit sokáig titok övezte, ám a napokban elkészültek a komplexum konkrét tervei, és a szakhatóságok többsége is támogatja a befektetõk gigantikus elképzeléseit.

 

 

           

 

           

 

Mint ismeretes és lapunkban is több alkalommal beszámoltunk róla, kezdetben a popkirály Michael Jackson édesapja, Joe Jackson és az atlantai székhelyû Royal Distribution Inc. kaszinó- és hotelkomplexum alapítási tervvel állt elõ az M15-ös autóút mentén, Hegyeshalom és Bezenye határában. A beépítésre szánt terület az úgynevezett Bécs–Pozsony–Budapest arany háromszög közepén helyezkedik el.

A beépítésre szánt terület az úgynevezett Bécs–Pozsony–Budapest arany háromszög közepén helyezkedik el. Ez volt az a helyzeti elõny, ami miatt a befektetõk rátaláltak a területre.

 

Jackson helyett a szaúdi herceg?

 

A Jackson zenészcsalád feje 1,8 millió négyzetméteres területet vásárolt Hans Asamer osztrák ingatlanbefektetõtõl az érintett területen 39,2 millió euróért 2001 nyarán. Késõbb – bár ezt hivatalosan sehol sem erõsítették meg – Joe Jackson kiszállt a beruházásból, viszont állítólag a befektetõk között szerepel Kalid Bin Abdullah szaúdi koronaherceg is.

 

Európában egyedülálló

 

 

 

           

A helyszín: Európában is egyedülálló szabadidõközpont az arany háromszög közepén (kattintson a képre!)    

 

Az M15-ös autóút menti kaszinó- és hotelkomplexum alapításával kapcsolatosan már jó ideje nem történt érdemi elõrelépés, a környéken élõkben pedig kérdõjelek fogalmazódtak meg a befektetõk szándékának komolyságát illetõen. A közelmúltban azonban felgyorsultak az események az Euro Vegas elõkészítése körül. A nyár végén Stipkovits Pál országgyûlési képviselõ az amerikai befektetõk invitálására kétnapos munkalátogatáson járt az Egyesült Államokban, hogy megtekintse azokat a már több éve mûködõ létesítményeket, amilyet a térségben akarnak megvalósítani. Mára pedig elkészültek a beruházás konkrét tervei. A most lapunk birtokába került dokumentumokból kiderül, hogy Bezenye és Hegyeshalom területén magyar–osztrák–amerikai befektetõk mintegy 350 hektáron Európában egyedülálló, amerikai típusú játék- és szabadidõközpontot akarnak megvalósítani

 

„ Euro Vegas Ipari Park" néven. A beruházás elsõ ütemében negyven hektáron három, egyenként háromezer ágyas szállodát, valamint kaszinót építenének, illetve golfpályát, koncert- és rendezvénytermeket, vendégházakat és az ezekhez tartozó kiszolgálóüzemeket és üzleteket. A terület középére pedig egy központi vasúti pályaudvar kerül. A beruházás elsõ ütemét öt éven belül kívánják megvalósítani.

Az elképzelések szerint a komplexum egyidejûleg tízezer vendéget fogad majd és mintegy 3500 dolgozót foglalkoztat.

 

Kétszáz méter magas szálloda

 

 

           

Középen a pályaudvar, körülötte a kaszinó és a szállodák (kattintson a képre!)          

 

 

A végsõ kiépítés után pedig a 350 hektáros térségben akár harmincezer vendég is szórakozhat egyidejûleg a komplexumban, ami így tizenkétezer embernek biztosít majd megélhetést. A második ütemben a szállodák bõvítése mellett termálfürdõket, témaparkokat és logisztikai központot építenek. A tervek szerint a szabadidõközpont 30 ezer gépjármûvet fogad majd naponta – ennek kétharmada autóbusz –, amihez elegendõ parkolót is biztosítanak. A szállodák felépítését két lépcsõben tervezik. Elsõ ütemben mintegy 50 méter magasak lesznek, majd ahogy az igények megkívánják, a végsõ kialakításban elérhetik a 200 métert. Ez az épületmagasság egyedülálló lenne Magyarországon. A hotelek szolgáltatási szintje a magyarországi négycsillagos kategóriának felel majd meg. A tervekben szereplõ építészeti megoldások fõként az amerikai stílust követik. A komplexum legfontosabb eleme a kaszinó lesz és eköré épül majd a többi létesítmény.

 

A képviselõ hivatalosan ajánlja

 

Stipkovits Pál országgyûlési képviselõ – aki a befektetõk szavai szerint „fontos partner" számukra – a szakhatóságoknak írt ajánlásában megjegyzi: a határ mentén megvalósuló komplexumhoz hasonló koncepció alapján mûködõ játék- és szabadidõközpontban szerzett tapasztalatai alapján támogatja az olyan szakmailag megalapozott településfejlesztési koncepció elõkészítését, ami lehetõvé teszi a projekt megvalósítását. A honatya szerint az Euro Vegas megépülése az egész térség életminõségére pozitív hatást gyakorolna, felértékelné a régió idegenforgalmi adottságait és biztosítaná azok jobb kihasználtságát.

A befektetõk szavai szerint a szabadidõközpont Las Vegas „európai szelídített változata" lesz. A tengerentúli kaszinóvárost összesûrítve kisebb területen, európai léptékûvé szeretnék tenni.

 

Elõzmények:

 

Kormányzati lépést vár az Euro Vegas (2003-08-11) >>

Mégis lesz kaszinó Hegyeshalomban? (2002-05-14) >>

Gõzerõvel szervezik a Kristályvárost (2003-04-06) >>