Lassan apadnak a folyók           

        

            2006-04-05

 

            Megyénkben az Öreg-Duna mentén és a Szigetköz felső szakaszán nincs különös gond.

           

Az árvíz kapcsán kedden délelőtt Győrben összehívták a megyei védelmi bizottságot, de nem sürgős beavatkozásért, inkább helyzetelemzésre. Megyénkben az Öreg-Duna mentén és a Szigetköz felső szakaszán nincs különös gond, a Szigetköz középső és alsó részén, a Mosoni-Duna mentén Mecsérnél, Dunaszentpálnál szükséges az intenzívebb védekezés. Mecsérnél megnyugtatónak mondhatók a munkák, volt idő nemcsak a veszélyeztetett házak, hanem a hozzájuk tartozó kertek védelmére is. Gönyű térségében a nyári gát „bukott meg", mezőgazdasági területeket öntött el a víz.

 

A régi 1-es főút mellett most nem indokolt a védekezés. Nagyon röviden így foglalta össze tegnap délelőtt az árvízi helyzetet Szakács Imre, a megyei védelmi bizottság elnöke.

 

Más a vizek levonulása

 

A védelmi bizottságot nem azért hívták össze, mert rendkívüli intézkedést kellene elrendelni, csupán némi adminisztratív teendő akadt, annak „igazolása", hogy az árvízi védekezéshez szükség van a likócsi 12. rakétadandár 108 katonájának munkájára. A rakétadandárnál az említetteken kívül még hetvenen vannak a laktanyában állandó készenlétben, s további négyszázan személyre szólóan tudják, mi lenne a feladatuk, ha beavatkozásukra szükség lenne.

 

Janák Emil, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a legfrissebb információkkal érkezett a megyei védelmi bizottság ülésére, helikopterrel járta végig az érintett területeket. Megyénkről sokkal jobb hírei vannak, mint Komárom-Esztergom térségéről...

 

Most alapvetően más a vizek levonulása, mint 2002-ben volt, mondta az igazgató. Egymás után négy árhullám is érkezett a Dunán, így aztán nem is lehetett „klasszikus" tetőzésről beszélni. Az apadás lassan fog jönni, de a következő napokban legalább újabb árhullám nem várható. (Győrnél az apadás most napi 10 centiméter.) Szerdán újabb frontrendszer éri el a térséget, hatására 24 óra alatt szinte az összes vízgyűjtőn átlagosan az 5 millimétert (a Vág, Garam, Ipoly vízgyűjtően 10 millimétert) meghaladja a csapadék mennyisége, de az utána következő napokban csapadék alig várható, majd csak a jövő hét közepétől. A hóolvadást befolyásoló 0 Celsius-fok magassága most 1300–1800 méter körül alakul, a hét közepére 1000 méterre süllyed, majd a hét végére 2000–2500 méter valószínű.

 

Bős most jó nekünk

 

A Duna Passautól Linzig stagnáló, kissé apadó, a számunkra mértékadó Ybbs-Kienstock térségében az osztrákok szerdára stagnáló vízállást prognosztizálnak. A Pozsonynál a Dunába tolkolló Morva viszont tovább áradt, ez is lassítja a Duna apadását. „Bős most kifejezetten jó nekünk" – erősítette meg véleményét tegnap is Janák Emil. Bős körül semmi gond, az Öreg-Dunát tehermentesíti a szlovákok által átadott víz. Ez tegnap reggel másodpercenként 3150 köbméter volt, korábban elérte a 4000 köbmétert is (normális körülmények között az átadott vízmennyiség 600 köbméter körüli). Rajkánál az átadott mennyiség tegnap estig nem csökkenhetett jelentősen, így várhatóan szerdán nem lesz intenzívebb az apadás Nagybajcsnál.

 

Segítség Csallóközbe

 

A védelmi bizottság ülésén a győri helyzetről szólva Balogh József polgármester elmondta, a megépült körtöltésnek köszönhetően már Likócson sincs olyan gond, mint volt 2002-ben. Pataházán és a Rabkertben vannak fakadóvizek, a hétvégi telkekre kiköltözöttek közül többen kértek már a Rába mellett szivattyúzást.

 

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság állandó kapcsolatban van a tűzoltóságokon kívül a segélyszervezetekkel is. Néhol, például a győri Aranypart körül szükség van a rendőri segítségre is, mert a nagy vizet csodálók autóval a töltésekre hajtanak, ami nemcsak veszélyes, de alkalmasint az árvízi védekezők munkáját is gátolj