Lapátkerekes találmány dunai használatra                  

 

            Cséfalvay Attila

2006-01-19

 

            A szigetközi és csallóközi falvakba tervezett úszó vízi erőmű tervezésére heteken belül beadhatják a pályázatot.

 

A szlovákiai Martinban működő Önkormányzatok Energetikai Programja polgári társulás ajánlotta a szigetközi és csallóközi településeknek a 186 országban szabadalmazott találmányát: a 60 méter hosszú és 12 méter széles hajó aljára szerelt forgólapátos turbinákat (Kisalföld, 2005. december 28.).

 

Ilyen úszó erőmű egyelőre nem működik Szlovákiában sem, csak márciusban kezdik meg Martinban egy lapátkerék-turbinás kishajó üzembe állítását. Igaz, ott nem sík vidéki folyóban, hanem a hegyekről lezúduló vizet összegyűjtő mederben működtetnék ezeket a speciális turbinákat.

 

A szigetközi és csallóközi falvak pályázatot adnak be az engedélyeztetési tervek elkészítésére az Interreg III. programban. A tervek szerint 24–24 ilyen áramtermelő horgonyozna a dunai hullámtérben szlovák és magyar oldalon. A hajókat nem csak energiatermelésre lehetne hasznosítani: a fedélzetén az adott falvak vendégszobát, éttermet, irodahelyiséget tudnának kialakítani. 95 százalékos vissza nem térítendő támogatást biztosíthat az EU saját keretből a szlovák–magyar–ukrán tükörprojektek részére, 5 százalék önrészt kell előteremteni. Ha az engedélyeztetés pályázata sikerrel jár és az engedélyeket is beszerzik, akkor várhatóan jövőre lehetne a megvalósításra pályázni. A beruházás nyolc év alatt térülhet meg.

 

 

Sürgető határidő

 

Szokoli Sándor, Dunakiliti polgármestere elmondta: a szlovákiai Doborgaz településvezetőjével, a kivitelező embereivel és a közös pályázatot elkészítő illetékessel találkozott szerdán Dunakilitin. Az egyeztetésen szó esett a pályázati anyag összeállításáról és pénzügyi kérdésekről is.

– A projekt teljes költségvetése – tervezésre és engedélyeztetésre – 12 millió korona, vagyis több mint nyolcvanmillió forint – mondta Boráros József, a szlovákiai Doborgaz polgármestere. – Szerdán Dunakilitin megmutattuk a költségvetést, aláírtuk a társszerződést, ennek alapján lehet beadni a pályázatot február közepéig. Magyar és szlovák oldalon is mi nyújtjuk be a dokumentumokat, ám az önrésszel kapcsolatban még egyeztetésekre lesz szükség az önkormányzatok között.

 

 

Műszaki megoldás mindenre van

 

Néhányan megvalósíthatatlannak tartják a szlovák cég elképzelését, mondván, kicsi a vízsebesség az elterelt Duna medrében, ezért jelentős energiatermelésre ezzel a módszerrel nem lehet számítani. Láng István, a – Szigetközi Nemzeti Park megvalósíthatósági tanulmányát is kidolgozó – Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány vízügyi szakembere elmondta: a víz sebessége az eséstől – amely a Dunán kilométerenként átlagosan 35–40 centiméter – és a vízmélységtől függ.

 

– Azokon a részeken, ahol összeszűkül a meder, ott a vízfolyás is jóval erősebb lesz: a kérdés csak az, hogy azon a részen megvan-e a szükséges vízmélység a hajók lehorgonyoztatására. Ha nincs, mederszűkítéssel ez is megteremthető. Műszaki megoldás szinte mindenre van, csak az anyagiakon és az engedélyek beszerzésén múlik a megvalósítás. Mindenesetre a beruházók részéről véleményem szerint előzetes vizsgálatok szükségesek: például a jég- és árvízlevezetés kérdéséről is, illetve az áramszállításhoz szükséges kábelhálózat – várhatóan védett területen (is) való – kiépítettségéről.

 

 

Bemutatják a prototípust

 

Az ötletgazda és a kivitelezésre készülő – turócszentmártoni (martini) székhelyű – Önkormányzatok Energetikai Programja polgári társulás elnöke, Ján Oravec (Párkány polgármestere) a Csallóköz című szlovák hetilapnak elmondta: egyelőre annyit árulhat el a találmányról, hogy a környezetbarát vízimalmok működésének elvét követi korszerű formában. Hozzátette: rövidesen bemutatják az áramtermelő prototípusát. Nevetséges ellenérvnek tartotta, hogy sík vidéken ilyen erőmű nem működhet: „Hát akkor a bősi erőmű miként üzemel?" – teszi fel a kérdést. Oravec elmondta: mivel az Öreg-Duna határfolyó, természetesen megkeresték a magyar önkormányzatokat is. Örömmel tapasztalták, hogy Rajkán és Dunakilitin is érdeklődéssel fogadták tervüket.