Kutatóközpont uniós pénzbõl              

 

 

           

            Méhes Á.

2005-10-06

 

           

            Uniós támogatásból épül fel a mosonmagyaróvári egyetemi karon az Szigetközi Kutatási Központ.

 

 

 

           

           

Kattintson a látványtervre >>  

Szigetközi Kutatási Központ létrehozására nyert 180 millió forint uniós forrást a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezõgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara. A központ kivitelezése várhatóan a jövõ év elején kezdõdik meg a várépület mögötti, Lajta-parti területen.

 

Dr. Ördög Vince dékán úgy véli: értelemszerû, hogy a tájegység kutatását egy olyan felsõoktatási intézmény végezze, illetve koordinálja, amely a Szigetköz kapujában helyezkedik el, ráadásul már hosszú ideje foglalkozik agrár- és biológiai kutatásokkal. Az ország minden részérõl érkeztek kutatók a Szigetközbe, ám a kar nem sok szerepet kapott eddig ezekben a vizsgálatokban. Az intézménynek most sikerült uniós forrást szereznie a kutatóközpont kialakítására.

 

A Szigetköz folyamatos kutatásra szorul, többek közt az Európai Unió vízkeretirányelvében rögzített monitoringozási kötelezettség miatt. A központ létrehozásának egyik célja, hogy az ország számos területérõl a szigetközi ökológiai és környezetvédelmi változásokat vizsgáló kutatóknak magas színvonalú laboratóriumot biztosítsunk. Nem titkolt szándékunk továbbá, hogy

 

a karon dolgozó és többéves nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezõ szakemberek az eddigieknél intenzívebben folyhassanak bele a szigetközi kutatásokba.

 

Szorosan együttmûködik továbbá a kar ökológiával és környezetvédelemmel foglalkozó tanszékeivel és laboratóriumaival is. A leendõ központ ezenfelül nyaranként fõként a környékbeli diákoknak szeretne ismeretterjesztõ táborokat szervezni a szigetközi ökológiai változások értékelésének módszereirõl.

 

A Szigetközi Kutatási Központ létesítése és az esetlegesen létrehozandó nemzeti park között nincs semmilyen összefüggés. Mint ahogy nincs kapcsolatban a beruházás a Magyar Tudományos Akadémia Szigetközi Munkacsoportjával sem. A munkacsoport archívuma a Biotechnológiai Oktató- és Bemutató Központban van, ám annak áthelyezését nem tervezzük – hangsúlyozta a dékán.

 

           

           

            Szigetközi regionális kutatóközpont épül         

 

 

Kapcsolódó linkek:

 Nyugat Magyarországi Egyetem

 

Kapcsolódó cikkek:

 Megszavazták Balogh jutalmát

 Egyéni mérés a távfûtésben?

 Fizetõs lehet az M1-es a határig

 Tudatosabban vásároljunk!

 Közjegyzõk a lakásmaffia ellen