Kullancstérkép és visszaküldési kampány

 

Cs. A. – V. M.

2006-05-09

 

A Kullancsszövetség idén nemcsak az emberekből, hanem a háziállatokból kiszedett kullancsok visszaküldési kampányát is meghirdette.

           

 

Az árvíz elvonulása után visszamaradó vizenyős, párás partszakaszokon idén több kullancsfertőzés várható, mint a korábbi években. A kórral szemben a legjobb védekezés, ha az emberek beadatják maguknak az agyhártya- és az agyvelőgyulladás elleni védőoltást. A Kullancsszövetség tavaly kezdte meg figyelemfelkeltő kampányát, amellyel a vérszívók okozta emberi és állati megbetegedésekre hívta fel a figyelmet, s meghirdette visszaküldési kampányát is. Több mint 1200 minta érkezett be, ebből 456 kullancsot vizsgáltak meg. A Lyme-kórt okozó Borrelia bakté-

 

riumot az élősködők 17,3 százalékában találták meg. A legtöbb fertőzött kullancs Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyéből, valamint Budapestről érkezett. A szövetség tavaly készítette el azt az országos kullancstérképet, amelyen Magyarország fertőzött területeit jelölték be. A térkép alapján a vérszívókra figyelmeztető „KRESZ-táblákat" helyeznek el.

 

Hetven kullancs egyszerre

 

Mosonmagyaróvár környékén a legtöbb egyed Feketeerdő és Rajka erdeiben található. A megyebeli „csúcstartó" valószínűleg a levéli Gábor Márton, aki volt, hogy egy nap hetven kullancsot talált magában. Az egykori erdész 1989-ben vette észre, hogy valami nincsen rendben az egészségével. Mivel egyik ismerősének korábban hasonló tünetei voltak, sejtette, mi a baj. Végül a körzeti orvos küldte el vérvételre, ahol kiderült: Lyme-kóros. Az apró rovar csípése vesegyulladást, lázat, gyengeséget okozott nála. Gábor Márton elmondta: azóta szerencsére a Lyme-kór nem okozott komolyabb panaszokat nála.

 

Dr. Vermes Tamás, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház osztályvezető főorvosa elmondta: nem telik el úgy ügyelet, hogy ne fordulna hozzájuk páciens kullancscsípéssel. Pedig eltávolítása otthon is egyszerűen megoldható: zsíros krémet kell vattára vagy papír zsebkendőre tenni, s az óramutató járásával ellentétes irányban három-négy „körözéssel" kiszedni. Ez kilencven százalékban hatásos: ha mégsem, s benn szakad a rovar, vagy begyullad a csípés helye, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

 

Kutyákat is megtámad

 

A kullancsok nemcsak szezonálisan, hanem szinte egész évben folyamatos fenyegetést jelentenek a kutyák számára is. A jó idő beköszöntével gazdát keresnek, hogy a vérszívást követően szaporodhassanak. A felmérések szerint két-három rovarfaj található meg a kutyákon Európában. A kullancsok veszélyes betegségeket terjesztenek (babesiosis, Lyme-borreliosis).

 

A kórokozókat a vérszívás alkalmával juttatják a gazdaállat szervezetébe. A kutyatulajdonosoknak hatékonyan kell védeniük kutyáikat (kullancsriasztó nyakörv és repellens hatású cseppentő) a csípés elkerülése és a vérszívó megtapadása ellen. Idén a Kullancsszövetség meghirdette az állati kullancs visszaküldési kampányát is. Az állatorvosokhoz megfelelő szetteket és kérdőíveket juttat el, hogy vizsgálatra beküldjék a háziállatokból szakszerűen kivett élősködőket. Az alapítók célja, hogy felmérjék a hazai kullancsok fajtáit és előfordulási helyét.

 

Fertőzések, betegségek

 

A legritkább, de legsúlyosabb kullancs által terjesztett fertőzés a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Korábban három-négyszáz ilyen esetet regisztráltak Magyarországon, az utóbbi öt évben ez a szám „csak" ötven-nyolcvan között volt. A fertőzés főleg a nyugat-magyarországi területeken és Nógrádban fordul elő. A Lyme-betegségben is létezhet agyvelő- és agyhártyagyulladás. Bár a tünet ijesztő, a gyógyulás még kezeletlen vagy rosszul kezelt esetekben is többnyire teljes.

 

Az encephalitis ellen van hatékony védőoltás. A vakcina három évig nyújt védelmet a szervezetnek. A kullancsriasztó szerek közül csak olyat érdemes vásárolni, amire a gyártó legalább 6–8 órás hatékonyságot szavatol. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha a csípés helyén gennyes hólyag, esetleg fekély alakul ki, környékén megnagyobbodnak a nyirokcsomók, vagy néhány nappal később növekvő vörös folt jelenik meg a bőrön. Egy hét után fellépő magas lázzal, fejfájással is elengedhetetlen a szakember vizsgálata.

 

A Kullancsszövetség információs vonalat is indított az 1/224-5491-es, illetve az 1/224-5492-es számokon.