Közös fellépéssel a rapsicok ellen                   

 

 

           

            2004-07-12

 

           

            A rapsicok az éves telepítés közel negyedét zsákmányolják a szigetközi vizeken. A halõrök a partról nehezen tudják ellenõrizni õket, ezért inkább a vízi rendõrökkel közösen veszik fel az engedély nélküli halászok és horgászok által dobott kesztyût.

 

 

 

           

           

A Mosonmagyaróvári Rendõrkapitányság tavaly hadrendbe állított motorcsónakját bevetve próbálják visszaszorítani az engedély nélkül horgászókat és halászókat a Szigetközben. A megyei horgászszövetség és a rendõrség nemrégiben kötött errõl együttmûködési megállapodást. A járõrhajó „legénysége" egy halõrrel kiegészülve pásztázza azokat a vizeket, ahol a partról nehézkes lenne az ellenõrzés. Lapunk az egyik ilyen esti, rapsicok elleni õrjáratukra kísérte el a rendõröket az úgynevezett nagyzátonyi vízre.

 

Az indulás késõ esti idõpontjának oka, hogy a tapasztalatok szerint ilyenkor bátorodnak fel és aktivizálódnak az engedély nélküli horgászok. Az összességében mintegy harmincnégy hektárnyi, tizennégy kilométer hosszú Holt-Duna-ágat a járõrökkel tartó halõr szerint rendkívül kedvelik a halak és velük együtt a rapsicok is.

 

A halállomány nagy részét a ponty teszi ki, de jócskán található a vízben süllõ, balin, dévér, sõt, még csuka és harcsa is. Mindezzel együtt igen nehezen ellenõrizhetõ az erdõkkel és üdülõkkel szegélyezett holtág – mondta el a halõr.

 

 

Hálók parttól partig

 

A doborgazszigeti szabad strandtól induló esti õrjárat elsõként a hétvégi házak és üdülõk stégjein horgászókat ellenõrzi. A halõr szerint sok gondot okoznak a különbözõ üdülõkben pihenõk, akik az ország más részeirõl érkeznek a Szigetközbe és „elfelejtenek" napi- vagy hetijegyet váltani. A legnagyobb veszélyt azonban a hálózó rapsicok jelentik. Gyakorta dolgoznak úgy, hogy egy elhagyatott, erdõs résznél mennek le a vízpartra, míg társuk mobiltelefonnal a kezében áll az út mellett és jelenti, amikor valaki közeledik.

 

Így aztán sajnos ritkán lehet tetten érni a tilosban járókat. A környéken állítólag szinte mindenki név szerint ismeri ezeket az embereket, ám mindez hiába, ha nem sikerül a tettenérés.

Idén már öt alkalommal találtak a vízben parttól partig kifeszített hálót. A számítások szerint évente a telepített hal negyede lesz ilyenformán a rapsicok zsákmányává.

 

 

Két bot és egy ráadás

 

Ezúttal a stégeken horgászók ellenõrzésekor minden rendben volt. A távolban azonban néhány pecás, ahogy meglátta a motorcsónakot, jobbnak látta, ha azonnal felhagy a horgászással és valami más elfoglaltságot talál magának. A beépített partszakaszt elhagyva már csak elvétve bukkantunk pecásokra. Engedélyeik itt is rendben voltak. Nem sokkal arrébb két férfi ült a parton három horgászbottal. Az ellenõrzéskor aztán kiderült, hogy csak egyiknek van papírja; két botra, a másikuk csak kísérõ. A férfi hirtelen zavarában azzal mentegetõzött: valójában két bottal horgászik, a harmadikat csak úgy bedobta, hátha ráakad valami, de már veszi is ki a vízbõl. P megúszta egy figyelmeztetéssel.

 

 

Pécsi nyaralók engedély nélkül

 

Alig egy kilométerrel feljebb az ág közepén két fiatalember ült egy kis csónakban teljes horgászfelszereléssel. Közelebb érve hozzájuk, rezzenéstelen arccal figyelték a kapásjelzõt, vélhetõen bízva abban, hogy koncentrálásukat nem zavarják meg a vízi rendõrök és óvatosan elhajóznak mellettük. Nem így történt. Megszólításukat követõen panaszkodtak, hogy kevés a hal errefelé és nemigen akad a horogra semmi. A kérdésre aztán kiderült, hogy engedély sincs sajnos. A két fiatalember Pécsrõl érkezett a Szigetközbe nyaralni. Állami engedélyük ugyan van és gyakran pecáznak a Dráván, sõt, idõnként még a Dunára is lemennek Mohácsnál. Területi engedélyt azonban erre a vízre nem váltottak, holott, mint mondták, tudtak róla, hogy kellene.

 

Hanyagságukért egy-egy szabálysértési feljelentéssel fizettek.

A szombat éjszakai õrjárat ezúttal egyéb szabálytalanságot nem tapasztalt. Sõt, a figyelmeztetésnek is volt hatása, hiszen visszafelé már a korábbi hárombotos horgász is csak két kapásjelzõt figyelve integetett a partról.

 

 

 

           

            Nehéz idõk várnak a rapsicokra         

            Rapsicok pusztítanak a vizeken