Komponál(l)ás a Dunán                      

 

 

           

            Cs. A.

2005-09-08

 

           

            Több száz nézõ elõtt egy dunaszigeti bérelt kompon játszott nemrégiben szigetközi népdalokat a mosonmagyaróvári Kislaptáros együttes.

 

 

 

            A mûsort táncház, majd Timaffy László által összegyûjtött képek vetítésével színesítették.

 

A Pisztráng Kör és a Kislaptáros együttes által szervezett esemény ötletgazdája Takács István volt. A helyi erdészettõl egy kompot béreltek, s az est neve „Komponál(l)ás" lett.

 

A dunaszigeti kisvesszõsi sátorozóhelyen kikötött kompot fákkal, gallyakkal feldíszítették, a partra padokat hoztak. Kétszázötvenen látogattak ki az eseményre, melyen az elõzenekar a „Kisebb Laptáros" zenekar volt: a zenészek fiai és azok barátai játszottak szigetközi népzenét. A parton eközben táncház várta a vendégeket. A Kislaptáros együttes csak szigetközi dalokat játszott, ám változatos hangszerelésben. Ezután Fûzfa Zoltán tartott vetítéssel egybekötött elõadást a Szigetközrõl: ebben a Timaffy Lászlótól kapott képi anyagot – melyet már digitalizáltak – használta fel. A Komponál(l)ás hagyományteremtõ szándékkal kezdõdött, jövõ nyáron folytatnák ezt a kezdeményezést.

A Pisztráng Kör újabb naptár kiadását tervezi. Tavaly Mosonmagyaróvár légi fotóiból készült egy ilyen kiadvány, idén a 2006-os hónapok mögött a Szigetköz képei lesznek.