Komplex terv vagy hajózsilip?   <--

 

Cséfalvay Attila

2007-01-23

 

A helyi önkormányzat hajózsilipes terve első fokon környezetvédelmi engedélyt is kapott, amit a vízügyi igazgatóság megfellebbezett.

 

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tavaly nyáron első fokon környezetvédelmi engedélyt adott az Ásványi-Duna-ág lezárására szolgáló létesítmények – torkolati elzárás, hajózsilip, hallépcső – kialakítására és működtetésére.

 

Aggályok

 

Korábban már többen is jelezték aggályaikat a hajózsilip kérdésében: a vízügyi igazgatóság – mivel ez a magyar kormány hivatalos álláspontja – jelezte, hogy végleges mű nem épülhet a hullámtéren, míg a szomszédos településen (így Dunaszegen is) az alsó-szigetközi vízpótlást féltik. Kérdés az is, hogy ha sikerül is a szükséges engedélyeket beszerezni a hallépcső és hajózsilip építésére, ki finanszírozza a tetemes költséget.

 

Az igazgatóság lépett

 

A megépítendő gát a tervek szerint három részből állna, felvízi és alvízi kőgátból, közötte homokos-kavicsos gátból. A hallépcső az Ásványi-ág és a Duna közötti átjárhatóságot biztosítaná: keresztgát a hajózsilip és a hallépcső között nem épül. A hajózsilipet az önkormányzat az Ásványi-ág jobb partjára tervezte: ez 60-szor 10 méteres lenne, alul és felül kisnyomású levegővel működő könnyűszerkezetű acél billenőtáblával. A környezetvédelmi engedély határozatlan ideig lenne hatályos. A felügyelet a megyei ÁNTSZ-t és az Állami Erdészeti Szolgálatot is megkereste, ők is engedélyezték a terveket. Emellett egy összefoglalót eljuttatott a szomszédos települési önkormányzatokhoz. Győrzámoly jelezte érintettségét, míg Dunaszeg és Dunaszentpál annyit válaszolt: olyan megoldást várnak, amely elősegíti az Alsó-Szigetköz vízpótlását. A tervdokumentáció elküldését azonban nem kérték.

 

Az ügyben más önkormányzatoktól és a lakosságtól nem érkezett észrevétel. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság azonban fellebbezett a környezetvédelmi engedély kiadása ellen.

 

Átfogó elképzelés

 

– Többek közt azért, mert nem vontak be bennünket az engedélyezési eljárásba – taglalta az okokat Janák Emil vízügyi igazgató. – A térségnek esélye van arra, hogy más forrásból rehabilitációs munkákat végezzen ezen a szakaszon. Ha az ásványrárói terv környezetvédelmi engedélye jogerőre emelkedik, akkor nem tudjuk beadni az uniós pályázatot. Mint ismert: egy helyre csak egyfajta létesítési engedélyt lehet elfogadni. Mi az Alsó-Szigetköz vízpótlási tervének kidolgozása során egy komplex elképzelést fogalmaztunk meg, mely a Bagaméri- és az Ásványi-ágat is érinti. Erre a 2007 és 2013 közötti időszakban szeretnénk uniós forrásból pénzt nyerni. Az ásványrárói önkormányzat által kidolgoztatott terv nem is komplex, csak a hajózsilip létesítésével foglalkozik, nem a térségi vízpótlással. Szeretnénk elérni, hogy Ásványráró alatt Alsó-Szigetközben még több víz legyen – mondta Janák Emil.