Kiszélesítenék a zöld folyosót             

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2004-01-27

 

           

            Mintegy hétszázezer forintra pályázott Lipót önkormányzata a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumnál, hogy a Szigetközben a páratlan értékû vadgesztenyesort egy méterrel kijjebb ültessék, hogy kiszélesítsék a közutat.

 

 

 

           

           

Vadgesztenyesor: Pótolnák a kiszáradó, pusztuló fákat, és két méterrel szélesebb lehetne a közút.      

Az 1930-as évek elején Lipót és Darnózseli közé ültetett vadgesztenysor néhány fája már megérett a kivágásra. A termálvizérõl nevezetes település ezért pályázat útján próbált meg pénzt szerezni kivágásukra és új kisfák telepítésére. Sulyok Attila polgármester szerint bár már másodszor utasították el kérésüket, újra próbálkoznak a minisztériumnál.

 

 

20–25 fát pótolnának

 

A már kipusztult vadgesztenyék eltávolítását és pótlásukat szerettük volna megoldani ebbõl a pénzbõl – vázolta az elképzeléseket a polgármester. – Körülbelül 20–25 fáról lenne szó, melyeket a régi helyétõl egy méterrel kijjebb ültetnénk, kiszélesítve ezáltal a közutat. Ezt a páratlan értékû vadgesztenyesort még a harmincas években ültették, amikor jobbára csak lovas kocsik haladtak ezen az úton. A mai gépjármûveknek és a teherforgalomnak már nem elég széles az út, ezért hosszabb távon szeretnénk majd ezt a gondot is megoldani.

 

 

A közútkezelõ gondozná

 

A vadgesztenyesor élettartama a végéhez közeledik, ám szeretnénk folyamatosan pótolni a kipusztuló fákat. Növényvédõ szerekkel ma már meg tudjuk akadályozni, hogy a június elején támadó moly kárt tegyen a gesztenyefákban: a levelek lehullását a vegetációs idõszak végéig ki tudjuk tolni. Terveink szerint tizenkét centiméter kerületû elõnevelt kisfákat ültetnénk a helyére, melyek gondozását az állami közútkezelõ vállalta magára. A gesztenyefák esztétikailag is fontosak, egy ilyen zöld folyosó ritka természeti érték – mondta a polgármester.