Kistérségek: pályázni, pályázni, pályázni                      

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2004-09-22

 

           

            Szakmai konferencián vettek részt tegnap Dunaszigeten a szigetközi és csallóközi polgármesterek. A megbeszélésen az önkormányzatok és a kistérségek anyagi és fejlesztési lehetõségeirõl esett szó, különös tekintettel a határon átnyúló közös projektekre.

 

 

 

            A tegnapi egyeztetés egy Lenin-idézet átfogalmazásával kezdõdött. Firtl Mátyás, a megyei közgyûlés alelnöke szerint a legfontosabb dolga most az önkormányzatoknak: „pályázni, pályázni, pályázni".

 

Vida Szabolcs, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal tervezési koordinátora elõadásában elmondta: a 2000-tõl 2006-ig terjedõ idõszakra a strukturális alapokra és a bõvítés költségeire 195 milliárd euró jut. Ez harmadannyi pénz a korábban csatlakozott tagállamokhoz képest. A Nemzeti Fejlesztési Terv 2007-tõl lényegesen több forrást biztosít: nemcsak központi, hanem regionális programokra is.

 

Az interregionális együttmûködés is a terv része lesz, s nem kell külön brüsszeli kontrollal pályázni. A határon átnyúló projektek kapcsán szóba került, hogy Szlovákiában a források egy része még nincs lekötve, s a pályázati kiírások egy részérõl is egyeztetés folyik. Azoknak az önkormányzatoknak, amelyek bekapcsolódnak a Nemzeti Fejlesztési Tervbe, koncepciót kell megfogalmazniuk, s társulniuk kell civil szervezetekkel, gazdasági társaságokkal. A projekttámogatás mértéke itt általában 90 százalék.

 

Serfõzõné Kulcsár Ilona, az Infinity Kft. önkormányzati szakértõje elõadásában kifejtette: az Interreg pályázati lehetõség célja, hogy a nemzeti határok ne jelentsék a fejlõdés korlátját. A szomszédsági program során a szervezetek különbségeit összhangba kell hozni. Az Interreg III/A lehetõséget nyújt a határon átnyúló természetvédelmi együttmûködésre. A strukturális alapokból az összköltség 75 százalék, míg központi forrásból legfeljebb 20 százalék hívható le, így az önkormányzatoknak legalább 5 százalékos önrésszel kell rendelkezniük.

 

Az Interreg III/C pályázaton infrastrukturális beruházásra nem lehet pályázni. Ezen a projekten minimum 200 ezer, maximum 5 millió eurót lehet igényelni. Tétényi Éva megyei fõépítész a rendezvényen megjegyezte: szerinte Szigetköz és Csallóköz ökológiai fejlesztését össze kellene hangolni.