<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Kincskereső útvonalak az ökoparkban

Cséfalvay Attila

2007.12.07.

Dunasziget - Az idén megnyílt dunaszigeti ökopark természetszerető turisták ezreit fogadta: folyamatosan pályáznak, s jövőre megnyitnák a tájközpontot is.

 

Tájevezés és falubájk, méhreptetés, nyári folktábor, „komponállás" – csak néhány az idei dunaszigeti ökoparkos programokból. Az ökopark hivatalos megnyitóját is ebben az évben tartották, ám Fűzfa Zoltán vezetésével pezsgő élet zajlik a Szigetköz szívében. A Pisztráng Kör Egyesület koordinálta programokról, pályázatokról és jövőbeni fejlesztési lehetőségekről beszélt az ökopark vezetője.

 

– Négymillió forintot nyertünk az Aranynéző-programunkra, melyből kéthetente szerveztünk iskolai előadásokat és túrákat. Ennek csúcsa az április végi ökoparkavató volt, de tartottunk itt folktábort, „komponállót" és Sebő-koncertet, táncházat, rengeteg résztvevővel. Az Aranynéző folytatásaként ősszel tájevező és falubájkversenyre hívtuk az érdeklődőket. Előbbin 145-en indultak: természetjáró-szakosztályok is jöttek. A falubájk kerékpáros versenyre negyvennégyen jelentkeztek, köztük a Magyar Tájfutó Szövetség vezetői, akik jelezték: jövőre legalább háromszáz tagjukat elhozzák Dunaszigetre. Szeretném kiemelni: tavasszal megalakult a Dunaszigeti Túráztatók Szövetsége, ők is segítettek a programok lebonyolításában. Idén a munkaügyi központ támogatásával egy agrármérnököt és egy kertészeti segédmunkást is alkalmazhattunk. Kistraktort is vettünk, valamint egyhetes turnusokban öt osztály – köztük budapestiek, gödöllőiek – is érkezett, hogy faültetésben, öntözésben, táblakészítésben segédkezzenek. Dr. Iváncsics József támogatásával régi gyümölcsfajtákat ültettünk, s a megyei közgyűlés segítségével a keszthelyi egyetemről régi almafajták érkeztek az ökoparkba.

 

– Közben folyamatosan pályázunk, hisz rengeteg tervünk van: üvegházat, csillagvizsgálót, sziklakertet és egy fa tetején lessátort alakítanánk ki a Regionális Operatív Programból kiszakítandó pénzösszeggel.

 

Nagy tervünk, a tájközpont kialakítása is elkezdődött: itt egy kiállítást szervezünk, melyre a Leader-pályázaton már kétmillió forintot nyertünk, ám az épületre egyelőre még keressük a forrást.

 

Szeretnénk jövőre Szent György napján ezt is átadni. Nálunk épült meg a dunai hullámtéri kismintamodell, melyet egész nyáron szlovák és magyar szakemberek tanulmányoztak. Terveink szerint itt folyamatos lehet a kutatómunka. A kincskereső programunkat amerikai mintára szervezzük. Tavaly az USA-ban jártam egy alapítványi finanszírozású tanulmányúton. Itt találkoztam a program kiagyalójával, Steve Glaserral, aki nyáron nálunk járt: könyvét pályázati pénzből lefordítottuk, s nyolcvan oldalon a helyi összegzésekkel kiegészítettük. Lényege: a helyiek kijelölnek olyan értékes pontokat, melyeket a távolabbról jövőknek megmutatnának. Ezeket ismeretterjesztő feladatokon keresztül érik el: Dunaszigeten két, Mosonmagyaróvár egy ilyen „kincskereső útvonal" már létezik. Nemrégiben egy fővárosi alapítvány is megkeresett, mondván, szeretné a programot felkarolni – mondta Fűzfa Zoltán.

 

Pályázati pénzből

 

A Pisztráng kör nemrégiben beadott 120 milliós pályázata többek közt társadalmi bázis kiépítését célozza meg a dunaszigeti ökoparkban. Emellett LIFE-pályázatuk is fut – madárélőhelyek és madárfajok védelmére. Osztrák és szlovák mintára hajómalmot is építenének a jövőben uniós forrásból.

 

 

Falubájk: A tájfutószövetség jövőre legalább háromszáz tagját aktivizálja a dunaszigeti kerékpározásra.

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu