Kimaradt egy év támogatás                 

 

 

           

            M. Á.

2004-01-29

 

           

            A regionális közigazgatási reformról, a tömegközlekedésrõl és a Szigetköz rehabilitációjára szánt állami források szûkösségérõl beszélt tegnapi sajtótájékoztatóján Mosonmagyaróváron Pap János országgyûlési képviselõ és Széles Sándor, Máriakálnok polgármestere.

 

 

 

            A Fidesz tegnapi sajtótájékoztatóján a tömegközlekedés kapcsán Pap János kiemelte: a buszpályaudvar áthelyezésével romlottak a városba jutás feltételei a környezõ településekrõl. Ennek tükrében az csak másodlagos kérdés, hogy volt-e egyeztetés a változtatásokról. Ezért a képviselõ – amint elmondta – a jövõ heti testületi ülésen sürgõsségi indítványában javasolja egy bizottság felállítását képviselõkbõl és az érintett települések vezetõibõl, hogy együtt alakítsák ki a tömegközlekedés valós modelljét.

 

A Szigetközre szánt állami forrásokról Pap elmondta: míg az Orbán-kormány idején egy személy eredményesen tudta képviselni a Duna ügyét mind Hágában, mind Szlovákiával szemben, addig a szocialistáknál vagy nincs képviselõje ennek a kérdésnek, vagy egyszerre kettõ is van. A honatya szerint ez kedvezõtlenül hat a megoldására. Kifogásolta azt is, hogy az elmúlt évre a Szigetközre megszavazott forrásokat elcsúsztatták és nem érkeztek pénzek a térségbe.

 

Széles Sándor a tervezett közigazgatási reformmal kapcsolatban elmondta: elsõként át kell tekinteni a közigazgatás mûködését. Fontos végiggondolni, hogy az államigazgatási feladatok közül melyek azok, amik nem feltétlenül központi szinten oldhatók meg, hogyan lehet decentralizálni. Az államnak bizonyos területekrõl vissza kell vonulnia, létszámot csökkentenie, de semmiképpen nem a fûnyíróelv alapján. Erre azonban csak akkor van esély, ha léteznek kidolgozott programok, amik az állam új szerepvállalásával összhangban tényleges cselekvési programként jelennek meg – hangoztatta Máriakálnok elsõ embere.