Kilépések és kizárások a SZÖSZ-ből

 

Cséfalvay Attila

2006-10-17

 

A Szigetközi Önkormányzatok Szövetségéből néhányan kiléptek, két települést pedig tagdíjfizetés elmulasztása miatt kizártak.

 

A Szigetközi Önkormányzatok Szövetsége (SZÖSZ) 1992-ben alakult huszonhárom település részvételével, s a tagok száma 2000-re harmincegyre emelkedett. A szövetség lefedte a teljes Szigetközt, valamint a Mosoni-Duna jobb partját, sőt, még Mosonszolnok is csatlakozott hozzájuk. Menet közben azonban kiderült, hogy például a Hanság vagy a Mosoni-síkság problémaköre nem csatlakozik a Szigetközhöz és a Dunához, itt más térségfejlesztési ötletek fogalmazódtak meg. Többen azt a koncepciót favorizálták, hogy több térségfejlesztési társulás alakuljon, s ezek egy-egy ügyre koncentráljanak. Így alakult meg a Mosoni-Dunatáj, a Felső-Mosoni Dunatáj, a Nyugati Kapu, vagy az Alsó-szigetközi Térségfejlesztési Társulás.

 

Időközben jó néhány település kilépett a szövetségből, kettőt pedig kizártak. 2003 májusában tartották az utolsó tisztújítást, ahol úgy tűnt, két táborra szakadtak a tagok. Az egyik oldal Majthényi Tamást, a másik a korábbi elnököt, Tamás Lőrincnét támogatta elnökjelöltként. Végül szoros verseny után a korábbi vezető, Tamás Lőrincné maradt az elnök: két szavazattal többet kapott ellenfelénél.

 

Fejlesztési tanácsok

 

A két kizárt település egyike Máriakálnok (a másik Dunasziget). Széles Sándor polgármester elmondta: nem látták érvényesíthetőnek érdekeiket, ezért nem fizettek tagdíjat, s emiatt zárták ki őket három éve a szövetségből. „Olyan térségfejlesztési társulásra van szükség, mely közösen dönthet a térséget érintő ügyekben. A Szigetközi Fejlesztési Tanács megalakítása érdekében már történtek lépések, ám még a minisztériumnak is támogatnia kell az ügyet" – mondta.

 

„ Nem volt elég aktív"

 

Halászi két éve lépett ki a SZÖSZ-ből. „Nem láttuk elég aktívnak a szervezetet, főleg a pályázati lehetőségek terén" – indokolta lépésüket Majthényi Tamás településvezető. Dunaszeg hivatalosan még tagja a szövetségnek, ám Babos Attila szerint fontolgatják a kilépést. „Akkor válhat ťteljesséŤ a döntésünk, ha a Szigetközi Fejlesztési Tanács megalakul. A korábbi testület már elemezte, hogy érdemes-e ťennyi feléŤ tagdíjat fizetni, s majd az új képviselő-testület is foglalkozhat a kérdéssel."

 

Képviselt kilépettek

 

Szokoli Sándor, a SZÖSZ alelnöke elmondta: Szigetközből csak néhány település nem tagja már a szövetségnek, az alapítók közül Ásványráró lépett még ki. „Némi változás volt a tagok létszámában, ám ez nem jelent tömeges kilépéseket" – mondta. Tamás Lőrincnétől, a SZÖSZ elnökétől megtudtuk: ők nem zártak ki senkit.

 

– Azok a települések, melyek 2–3 évig nem fizettek tagdíjat – az alapszabály értelmében –, önmagukat zárták ki a szövetségből. Korábban kilépett Vámosszabadi, Ásványráró, Győr- újfalu és Halászi is. Ennek nem a SZÖSZ-ellenesség volt az oka, hanem a térségfejlesztési társulások megjelenésével nem akartak több helyre is tagdíjat fizetni: igaz, nálunk a legkevesebb ez az összeg. A kistérségi társulások jövőjét illetően egyébként is sok a kérdőjel. Sajnálom a kilépéseket, ám ennek ellenére én ezeket a településeket is képviselem: többek közt a Leader-programban – mondta Tamás Lőrincné.