Kijelölt quadpálya a Szigetközben

 

2006-10-04

 

Néhány hete végre quadpálya épült a Szigetközben. Dunaszegen, a Karám Ranchen hétvégenként üzemel a létesítmény.

 

Bár Mosonmagyaróváron továbbra sincs kijelölt quadpálya, a Szigetközben a kezdő négykerekűsöknek egy ideális létesítményt már megnyitottak. Közben tart az aláírásgyűjtés a műszaki sporteszközök szabályozásának érdekében: a petíciót a környezetvédelmi és vízügyi minisztériumba továbbítják.

 

A Kisalföld korábban már beszámolt a szigetközi terepmotorosok kálváriájáról (2005. október 18. – „Ki állítja meg a száguldozókat?"). A térségbeli polgármesterek szerint jó néhány quados védett területeket dúl fel, elzavarja a vadakat, összegyúrja a szántóterületeket: velük szemben pedig mindenki tehetetlen.

 

„Kezelni kell, nem tiltani"

 

A mosonmagyaróvári kistérségi társulás akkor levelet írt a Belügyminisztériumnak, melyben a helyzet megoldását, szabályozását kérte. Idén májusban aztán egy kerekasztal-beszélgetésen a kistérségi társulás, a vízügy, a rendőrkapitányság tárgyalt a quadosok, krosszosok helyzetéről, s egy városi – esetleg „vidéki" – pálya kijelöléséről: a motorosok azonban nem képviseltették magukat ezen a rendezvényen. Megoldásra nem jutottak, megfelelő területet sem találtak ennek a szabadidős tevékenységnek. Úgy vélték: megfogalmazódott a motorosok részéről egy olyan igény, amit kezelni kell, nem tiltani.

 

Petíció a minisztériumba

 

Eközben aláírásgyűjtés kezdődött a petitiononline.com című internetes portálon a természetvédelmi és lakóterületeken műszaki sporteszközök (quad, krosszmotor) használatának szabályozása, felügyelete és ellenőrzése érdekében. Ebben azt kérik: sürgősen hozzanak intézkedéseket a természetvédelmi és lakóterületek védelme érdekében azon műszaki sportot űzők ellen, akik szabálytalanul és környezetkárosító módon rongálják a növényzetet, a talajt, elpusztítják a kisebb élőlényeket, zajukkal zavarják a pihenni vágyókat és az állatvilágot, szennyezik környezetünket. Azt javasolják: hozzanak törvényt a műszaki sportokra alkalmas valamennyi jármű azonosíthatósága érdekében. Emellett hajtsanak végre fokozott ellenőrzést a motorosok azonosítása, környezetvédelmi és KRESZ-előírások betartatása érdekében. A motoros sportokat tiltsák ki a természetvédelmi területekről, ezek ellenőrzésére biztosítsanak forrásokat. A petíciót a környezetvédelmi minisztériumba továbbítják.

 

Versenyeket is rendeznének

 

Néhány hete végre – igaz, leginkább kezdőknek való – quadpálya épült a Szigetközben. Dunaszegen, a Karám Ranchen – a helyi futballpályával szemben – öt négykerekű járgánnyal (melyeket bérelni lehet) hétvégenként üzemel a létesítmény. Nagy András, a terület tulajdonosa elmondta: úgy tűnik, igény van erre a quadpályára, hisz az eddigi tapasztalatok szerint a környező településekről is jó néhányan érkeznek hozzájuk. Tizennyolc éven aluliak csak szülői felügyelet mellett quadozhatnak, s ügyelnek a szabályok betartására. Egy túrapályát is kijelöltek a határban, mely nem érinti sem a Mosoni-Duna partját, sem az árvízvédelmi töltést. A későbbiekben a quadpályát fejleszteni és bővíteni is szeretnék, sőt, versenyeket is rendeznének.