Kihúzták a natúrparki fejezetet            

 

 

           

            2005-06-07

 

           

            Július végére elkészül a Szigetközi Nemzeti Park megvalósíthatósági tanulmánya 240 fejezettel.

 

 

 

           

 

A szigetközi településvezetõk, környezetvédõk és szakemberek nagy része zsákutcának érzi a szakminisztérium által felajánlott natúrparki lehetõséget (nincs is, aki itt ezt kezdeményezze), s ragaszkodnak ahhoz, hogy a térség nemzeti park legyen. Ehhez hamarosan a megvalósíthatósági tanulmány is elkészül.

 

 

           

A Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány a Phare CBC „Helyi kezdeményezésen alapuló környezet- és természetvédelem a szlovák–magyar határ mentén" címû programjában készíti el ezt az anyagot. A tanulmány tartalomjegyzéke már kész, s minden fejezetnek – összesen kétszáznegyvennek – van felelõse. A kidolgozásban különbözõ témakörök szakemberei segítenek, többek közt természetvédõk, mezõgazdászok. Érdekesség, hogy a készítõk az anyagból kihúzták a natúrparki fejezetet, mivel ezt a verziót – amit a minisztérium támogat – nem tartják elfogadhatónak.

 

A közös nemzeti parki tervek   megmaradtak: bár a tanulmány

a Szigetközre készül, de megtalálhatók benne a csallóközi csatlakozási pontok.

 

Az anyag július végére készül el, s augusztus 26-án egy konferenciára várják majd az érdeklõdõket: ide szlovák szakembereket is meghívnak. A közalapítvány munkatársai úgy látják: a helyi polgármesterek kiállnak elképzeléseik mellett, segítik munkájukat. A szigetkozinemzetipark.hu címû internetes portál fejlesztés alatt áll: a tervek szerint augusztus tizedikén elindul, rajta a megvalósíthatósági anyaggal. A tanulmányt ezután a környezetvédõk a minisztérium „asztalára teszik".

 

 

Nekik jó a natúrpark is

 

Nemrégiben több mint 900 millió forintos pályázatot nyújtott be a Regionális Operatív Programra a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a térség turisztikai vonzerejének fejlesztése érdekében. A program részeként Békéscsaba, a Körösök völgye idegenforgalmi, kulturális és természeti kínálatát mutatják majd be egy kialakítandó látogatóközpontban. Az egyesülethez tartozó településeken ökoturisztikai ismeretterjesztõ útvonalak épülnek, Gyulán az Élõvíz-csatorna mellett fogadó- és információs központ létesülne. Békés városában egy információs központ mellett kishajókikötõ és egy hajóátemelõ épülne a Kettõs-Körösön. Mezõberény a program keretében madármegfigyelõ útvonalat és egy madarak háza látogatóközpontot is építene. Sikeres pályázat esetén 2006 végére elkészülhetnek a fejlesztések.        

 

 

           

            A natúrpark várat magára       

            Megoldást jelent-e a natúrpark?          

            Natúrpark: nincs elõrelépés     

            Natúrparkok: Sopron csatlakozott      

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 Az evezõsök átadták a meghívókat

 Nincs pénz új nemzeti parkra

 Nemzeti parkot szeretnének

 195 millió jut idén a Szigetközre

 Natúrpark: nincs elõrelépés