Kiállították a tündérvári leleteket                     

 

 

           

            R. Z.

2005-12-04

 

           

            A Kunszigeten végzett víz alatti kutatást bemutató búvárrágászeti kiállítás nyílt a minap a fõvárosban.

 

 

 

            A búvárrégészet módszereit és többek közt a Kunszigeten végzett víz alatti kutatást bemutató kiállítás nyílt a minap a fõvárosban. Medrekbe rejtett múltunknak ez a látványos megjelenítése is bizonyítja: a megyében sok az értékes lelet. Feltárásukra viszont nincs pénz.

 

Európa folyami öröksége címmel nyílt kiállítás a Budapesti Francia Intézetben ( utca 17.), tájékoztatta lapunkat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakembere és egyben a hazai búvárrégészeti program vezetõje, dr. Tóth J. Attila. A december 22-ig megtekinthetõ tárlat a megyénkbeli víz alatti régészet eredményeit is bemutatja. Pontosabban a kunszigeti Tündérvár feltárását, amelyet az összeállított anyag részeként már Párizsban és Ljubljanában is megismerhettek az érdeklõdõk.

 

 

Nem római, török

 

A Mosoni-Duna melletti faluban 2004 nyarán járt a nemzetközi búvárrégészcsapat. Kunsziget volt a francia, szlovéniai és magyar kutatók közös munkájának egyik helyszíne. Uniós források fedezték a százezer eurós költségvetésû program kiadásainak felét és a régészek arra a következtetésre jutottak, hogy a kunszigeti rom nem római kori, hanem a török idõkbõl való.

 

Az ötvenszer ötvenméteres építmény további ásatásokra érdemes, régészeti védelmét a kutatók kezdeményezték.

Idén azonban hasonló feladatra nem jutott pénz. A búvárrégészek csak megelõzõ feltárásokat, azaz beruházás, építkezés miatti leletmentéseket végeztek a Drávában Barcsnál, a Tiszában Szegednél.

 

Elsüllyedt hajót találtak

 

Dr. Tóth J. Attila megyénkben legutóbb augusztusban vezetett felderítõ merülést Mecsérnél, s a Dunában elsüllyedt hajót talált. A roncs vélhetõen XVIII. századi és feltárásra érdemes, ezért szponzorokat keres a kutatáshoz. A víz alatti ásatáskor iszapszivattyúzással távolítják el a romokról, a fal- vagy a hajómaradványokról az üledéket.

 

Mint egy porszívó

 

Fehér József, a Gyõri Búvár Sportegyesület tagja részt vett a megyénkbeli kutatómunkában és lapunknak elmondta: a búvárrégészetben alkalmazott berendezést úgy kell elképzelni, mint egy tízcentiméteres átmérõjû csõvel felszerelt porszívót. Szûrõrendszere van, tehát az apróbb leleteket, cserép- és fadarabokat nem szívja be.

 

 

           

            A kunszigeti Tündérvár feltárásának krónikája

            Merülés a múltba - ismerje meg a búvárrégészek munkáját!