Kétszáz trófeát foglaltak le                  

 

 

           

            M. Á.

2004-03-25

 

           

            Közel kétszáz különféle trófeát találtak a rendõrök két rajkai férfi lakásán, miután egy lakossági bejelentés alapján házkutatást tartottak. A trófeák eredete egyelõre ismeretlen.

 

 

           

 

           

           

A rendõrség Telefontanú vonalára érkezett bejelentés a minap, miszerint két rajkai férfit az elmúlt idõben sokat lehetett látni a település közeli erdõkben, ahol feltételezhetõen valamiféle „orvvadászattal összefüggõ tevékenységet" végeznek. A bejelentés nyomán a mosonmagyaróvári rendõrök házkutatást tartottak a két férfi rajkai lakásán.

 

Egyiküknél ugyan csupán egy nagy szarvastrófeát találtak, a másikuk lakásából viszont negyvenhat õz-, hét szarvasbika- és hat vaddisznótrófea került elõ. Mindezen felül a nyomozók megtalálták még a házban további nyolcvanöt darab õz, illetve nyolc szarvas hullajtott agancsát is.

 

 

A két férfi tanúkénti kihallgatása során nem tudta hitelt érdemlõen bizonyítani a trófeák eredetét. Vallomásukban azt mondták, elhullajtva találták azokat az erdõben, más részét pedig ajándékba kapták. A rendõrség szakértõk bevonásával vizsgálja a trófeák származási helyét. Az állati fejdíszek értékét is az õ segítségükkel lehet majd kiszámítani, s a kiróható büntetési tétel nagysága ettõl függ.

 

Az ügyben egyelõre ismeretlen tettes ellen lopás gyanúja miatt indult nyomozás.

A jogszabály szerint lopásnak minõsül, ha valaki az erdõben talált hullajtott agancsot nem adja le a hatóságoknak. A trófeák eredetét tulajdonosának a megfelelõ dokumentumokkal kell tudni igazolni.