<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

 

Készültség a Szigetközben - lakott terület nincs veszélyben

NOL • Népszabadság Online   • 2007. szeptember 8.

 

Az erőteljes áradás miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szombat délelőtt a Nagy-Duna szigetközi szakaszán - tájékoztatták az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletén az MTI-t. 

 

 

Csaknem két métert emelkedett a Nagy-Duna vízszintje péntek dél óta, a vízállás szombat délelőtt meghaladta a 620 centimétert - mondta el Pesztenlehrer Ottó ügyeletes.

 

A védelmi osztagot készültségbe helyezték. A harmadfokú készültségnél éjjel-nappali fokozott őrszolgálatot teljesítenek, s bárhol szivárgás vagy buzgár jelentkezik, azonnal beavatkoznak.

 

Az Ausztriából érkező vízállási adatokból a szakemberek arra következtetnek, hogy a vízszint gyors csökkenésére lehet számítani - mondta az ügyeletes.

 

A Nagy-Dunán, a dunakiliti gátőrjárásban másodfokú készültséget rendeltek el szombaton.

 

A Nagy-Dunán Komáromnál elsőfokú a készültség. A Komárom és Esztergom közötti folyószakaszon intenzív áradás tapasztalható. A növekvő vízszintet a Vág árhulláma befolyásolhatja ezen a szakaszon.

 

Győr térségében a Mosoni-Dunán, a Rábán és a Marcalon elsőfokú a készültség.

A Lajtán ugyancsak elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el az országhatár és Mosonmagyaróvár között. A Lajtán az áradás hétfő estére meghaladhatja a harmadfokú készültségi szintet - közölte az ügyeletes.

 

Lakott terület nincs veszélyben

 

Lakott területet nem veszélyeztet a Dunán levonuló árhullám, jelenleg a Szigetközben van harmadfokú készültség, az ár a vártnál gyorsabban levonul, a fővárosban már vasárnap éjjel elérheti a víz az alsó rakpartokat, tetőzésre kedden lehet számítani - közölte a szaktárca.

 

"A legfrissebb jelentések szerint a gyorsan levonuló árhullám nem okoz károkat hazánkban. (...)Jelenleg a vízgyűjtőink felett nincs összefüggő felhőréteg, a meteorológiai előrejelzés szerint az elmúlt napok bőséges csapadékát adó légörvény egyre távolabb kerül tőlünk" - áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) közleményében. Az elmúlt 24 órában a Duna Budapest feletti szakaszán az előre jelzettnél gyorsabban emelkedett a víz.

 

Szombat reggelre Nagybajcsnál 611 centiméter volt a vízállás, ami meghaladta a harmadfokú készültségi szintet. Harmadfokú a készültség a Duna jobb partjának szigetközi, 26 kilométeres szakaszán.

 

Másodfokú a készültség a Duna szigetközi szakaszán 7 kilométeres hosszúságban. Elsőfokú a Szigetköz 20 kilométeres szakaszán, a Mosoni-Duna mentén, a Rábca torkolati szakaszán és a Komárom-Almásfüzítő védelmi szakaszon, összesen 93 km hosszon.

 

A Nagybajcs alatti szakaszon még az elsőfokú készültségi szint alattiak a vízállások.

 

Budapesten hétfő reggelre lehet számítani az első fokozat elérésére, a tetőzés kedden mintegy 720 centiméteres vízállással várható. A budapesti alsó rakpartot már vasárnap éjjel elöntheti az áradó dunai árhullám.

 

A következő napokban Komáromnál és Esztergomnál másodfokú árvédelmi szinteket kissé meghaladó vízállások várhatók, lejjebb ez alatti értékek valószínűsíthetők. A Budapest alatti szakaszon csak Bajánál várható a másodfokú készültségi szintet meghaladó vízállás.

 

A Rába folyón és mellékvízfolyásain kialakult kisebb árhullámok a felső szakaszokon az éjszakai órákban tetőztek, azután a vízfolyásokon lefelé haladnak. Zavartalan és jelentős mértékű a víz apadása. Árvízvédelmi készültség elrendelésére nincs szükség, az elkövetkező napokban sem várható árvízveszély.

 

A Répcén az árhullám következményeként völgyi elöntések voltak, szombat éjjel két óra után az Acsád-Bük összekötő utat le kellett zárni, mert mintegy 150 méteres szakaszon vízátfolyás volt. Az útzárat a késő délutáni órákban várhatóan feloldják. Szombat délután a Nagygeresd és Vasegerszeg közötti útszakasz lezárására is sor kerülhet.

 

A Gyöngyösön Kőszegnél péntek este tetőzött az árhullám, azóta folyamatos az apadás.

 

A Lajtán Mosonmagyaróvárnál a felső szakasz ismételt áradása miatt az elsőfokú készültség szintjét várhatóan meghaladja a folyó vízszintje a szombati nap folyamán.

 

A Hernád és a Bodrog vízgyűjtőjén nem várható számottevő eső, így árvíz kialakulására nem kell számítani.

 

Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatos ügyeleti szolgálatot lát el, értékeli a vízgyűjtőt érő csapadékadatokat és előrejelzéseket készít. A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóságon folyamatos árvizes műszaki ügyelet működik a hét végén is.

 

(MTI)