Képviseli Szigetköz ügyét

 

2006-06-07

 

A köztársasági elnököt néhány hónapja az öt térségbeli fejlesztési társulás elnöke hívta meg a Szigetközbe.

 

         A köztársasági elnököt néhány hónapja az öt térségbeli fejlesztési társulás elnöke hívta meg a Szigetközbe. Sólyom László elfogadta a meghívást, ám látogatását a parlamenti választások utánra időzítette. Tegnap Ásványrárón, Máriakálnokon és Dunakilitin szakemberek tájékoztatóját hallgatta meg a Duna, a természet és az itt élő emberek helyzetéről, majd Dunaszigetnél motorcsónakos terepbejárást tartott az éppen megáradt folyónál. Azt ígérte: képviseli Szigetköz ügyét, segíti az itt élők elképzeléseinek megvalósítását.

 

Sólyom László első útja Ásványráróra vezetett: itt a helyi gátőrházban találkozott környezetvédelmi és vízügyi szakemberekkel. A köztársasági elnök ezután az árvízvédelmi töltésnél néhány métert gyalogolt a WWF magyarországi igazgatójával, Márkus Ferenccel, aki a Duna hajózásfejlesztésére hívta fel így a figyelmet. Böősy Imre polgármesterrel való rövid találkozója után Máriakálnokra hajtott, ahol a helyi társulási elnökök fogadták.

 

Széles Sándor polgármester a Mosoni-Duna rehabilitációs munkálatairól és a szigetközi Life-projektről beszélt. Itt a Vituki képviselője, dr. Jolánkai Géza professzor tartott még előadást.

 

A dunakiliti faluházban Janák Emil vízügyi igazgató tájékoztatójában kiemelte a mentett oldali vízpótló rendszer és az elárasztás jelentőségét, s hogy a szigetközi rehabilitáció már a magyar költségvetésben is megjelent.

 

Dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóságának vezetője az Öreg-Duna beerdősüléséről és árvízi levezetőképességének csökkenéséről beszélt. Kiemelte: a szigetközi nemzeti park megalakítását egy 1991-es országgyűlési határozat mondja ki, ennek első lépcsőfoka egy natúrpark lehetne. Fűzfa Zoltán, a mosonmagyaróvári környezetvédelmi közalapítvány titkára egy itteni nemzeti park fontosságát hangsúlyozta. Tóth István, a Felső Dunatáj Térségfejlesztési Társulás elnöke többek közt a halfauna pusztulását emelte ki. Azt kérte: a Zengőhöz hasonlóan a Szigetköz érdekében is adjon impulzust a köztársasági elnök, vesse be tekintélyét a megoldáshoz. Sólyom László úgy válaszolt: segíteni szeretne.

 

Az elnök ezután a dunakiliti duzzasztóműhöz ment, ahol először megnézte a fenékküszöböt, majd útitársaival motorcsónakba szállt. Mintegy egyórás út során kötött ki a cikolaszigeti kempingnél, itt beszélt a tapasztalatairól.

„ A polgármesterek meghívására érkeztem a térség élni akarása s jövője miatt. Azt tapasztaltam, hogy az itteniek megpróbálnak az adott körülmények között összhangot találni az ökológiai, vízügyi és gazdasági kérdésekben" – kezdte. Úgy véli, hogy hiányzik azonban az egységes koncepció: hatásvizsgálatokat, műszaki tervet kell készíteni, s ehhez pénzt kérni. Fordítva nem lehet, úgy, hogy „ötletszerűen itt-ott elkezdünk valamit".

 

Elmondta: az Öreg-Duna, a mentett oldali vízpótló rendszer és Alsó-Szigetköz kérdését külön kell kezelni. Bős–Nagymaros ügyében egy harmadik fél, a közvetítő szerepére több lehetőség is van. Lehet az unió, egy harmadik állam, vagy van Hágában egy nemzetközi választott bíróság (mely nem azonos azzal, amelyikben korábban már jártunk), ennek különösen nagy gyakorlata van a folyókkal kapcsolatos ügyekben. A negyedik út az EU vízkeretirányelve: ha ezt mind a két fél betartaná, az rengeteget javítana a Szigetköz helyzetén is.

 

A térség egyik baja, hogy minden ideiglenes, s várni kell, hogy mikor lesz végleges. Sólyom László úgy véli: tíz éve semmi nem történik, úgy tűnik, a szakértői tárgyalásokon egymás mellett elbeszélnek. „Szigetközön is úgy tudok segíteni, ahogy a Zengő ügyében tettem: szó nélkül felmentem és lesétáltam a hegyről. Most eljöttem a Szigetközbe is: készültem erre az útra, nagyon sok anyagot elolvastam. Így is rengeteg újat láttam: Szigetköz ügyét képviselni fogom" – mondta.

 

A térségfejlesztési társulások elnökei egy petíciót adtak át Sólyom Lászlónak. Ebben öt pontban fogalmazzák meg kéréseiket. A helyi szakembereknek vezető szerepet kérnek, a költséges mérő- és megfigyelőrendszerek megszüntetését javasolják. Támogatást szeretnének egy Szigetközi Fejlesztési Tanácsnak, s a térségfejlesztés elengedhetetlenségét emelik ki.