Kenuzó vendégek a Szigetközben                   

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2005-09-06

 

           

            Egyre több a vendég, s egyre több az idegenforgalomból származó adóbevétel a Szigetközben.

 

 

           

 

            Idén még a rossz idõ sem riasztotta el a vízi turistákat. Lipóton például több mint kétmillió-, Dunakilitin hétszázezer forint kerül évente ebbõl az adónembõl a helyi kasszába.

 

A Duna, a Mosoni-Duna és a termálfürdõk vonzásában a szigetközi vendég a legtöbbször egyben vízi turista is. Rajkától Ásványráróig a kempingektõl az ötcsillagos szállodáig szinte minden rendelkezésre áll, s egyre több a rendezvény is: aranymosó-fesztivál, kenumaraton és vízifesztivál is csalogatja ide a vendégeket. Idén hiába esett az esõ szinte egész nyáron, az ország minden részérõl, sõt, Ausztriából is érkezõket ez nem tántorította el: a szigetközi ágrendszerben ismerkedtek a táj szépségével. Az önkormányzatok is jól járnak, hisz az idegenforgalmi adóból minden évben több bevétel folyik a kasszába.

 

 

Húszmilliós bevétel a termálturistákból

 

 

           

Lipóton tavaly 82 ezer fürdõvendég fordult meg. Idén ennél is több várható. Az idegenforgalom fellendítése a település számára is fontos, hiszen az ebbõl befolyt adó jelentõs bevételt hoz a település kasszájába. A szállodának még téli idõszakban is 60–70 százalékos a kihasználtsága, és havi 200–250 ezer forint idegenforgalmi adójával jelentõsen növeli a község bevételeit.

 

Éves szinten több mint kétmilliós bevételük származik az idegenforgalomból. A költségvetés biztos lábakon áll, napi fizetési gondjai nincsenek a településnek. A halászi önkormányzatnál jóval szerényebb a bevétel, de itt is növekvõ tendenciát mutat. Tavaly 135 ezer forint volt az idegenforgalom utáni nyereség, idén 160 ezer körüli összegre számítanak. Héderváron az elmúlt évben 135 ezer forint volt a bevétel: idén júniusig 98 ezer jött be, szeptemberig körülbelül összesen 130 ezer forint, tehát az év végére itt is több pénz várható, mint tavaly. A bevétel kilencven százaléka itt a „kastélyszállóból" érkezik. Dunakilitin – ahol egy négy- és egy ötcsillagos szálloda is mûködik – tavaly 642 ezer forint jött be, erre az évre már 706 ezret terveztek.

 

Alaptalan panaszok, bõvülõ vendégkör

 

Dunaszigetre nem a termálturisták, hanem a vízi turisták érkeznek egyre többen. Jó néhány vállalkozás épít erre: kiadó szobák, csónakázási lehetõségek mellett a legtöbben a kenutúrák szervezését tartják szem elõtt. Fûzfa Zoltán, a dunaszigeti „székhelyû" Pisztráng Kör – amely egyesület vízi turistákat kalauzol a szigetközi ágrendszerben – vezetõje szerint idén a csapadékos és hideg idõ ellenére sem maradtak el a kenusok.

 

– Ezen a nyáron sem volt pangás – kezdte. – Nagyon kevés túra maradt el, folyamatos volt az érdeklõdés a szigetközi természet iránt. A kempingek nagy része megtelt, fõleg a nagyvárosokból – Budapestrõl, Debrecenbõl, Nyíregyházáról, Pécsrõl – érkeztek vendégek. Sõt, külföldrõl, leginkább Ausztriából egyre nagyobb az érdeklõdés. Úgy látom, folyamatosan emelkedik a vendégek száma: egyes vállalkozók szerintem alaptalanul sírnak-rínak. Évrõl évre bõvül a vendégkör: aki járt már a Szigetközben, az általában vissza is jön. Azonban nem egyedül: mindig új barátokat és ismerõsöket hoz magával – mondta Fûzfa Zoltán.