Kemping mellett vadkemping              

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2005-07-14

 

           

            Nejlontáskák, eldobott üvegek, emberi ürülék: ezt hagyják maguk után a vadkempingezõk a Szigetközben.

 

 

           

 

            Áprilisban fél tonna hulladékot szedtek össze aktivisták a mellékágrendszerben. Az önkormányzat vagy a területtulajdonos egyezséget köthet vagy felszólíthatja õket a távozásra.

 

Bár Rajkán, Dunakilitin, Dunaszigeten, Halászin, Kisbodakon és Kimlén is mûködik már kemping, jó néhány turista még most is a szigetközi vadkempingezést választja. Ennek azonban nem mindenki örül: az önkormányzati vagy magánterületen lévõ sátorozóknak sem a higiéniai, sem a szeméttárolási „helyzete" nem rendezett.

 

– Egyre nagyobb méreteket ölt a vadkempingezés, és senki nincsen tisztában ennek a jogszabályi hátterével: az önkormányzat, polgárõrség, rendõrség sem tudja, mit kezdjen a szabadban sátorozókkal – állítja Szirtl György, a rajkai kemping vezetõje. – Márpedig a vízparti kempingezés szabályokhoz kötött: többek közt ahhoz, hogy ötven méteren belül zuhanyzónak és illemhelynek kell lennie. Nemrégiben történt: a kempingem melletti területre – melyet korábban megvásároltam – sátorozók vertek szálláshelyet. Mondtam nekik, hogy ez magánterület, menjenek innen: azt válaszolták, bizonyítsam be, hogy ez a rész az enyém. Kihívtam a rendõrséget, ám õk oda sem jöttek hozzám: késõbb szóltak, hogy intézkedtek, másnap reggel elmegy a társaság. Kínomban csak nevettem, ugyanis a vízi turisták másnap mindenképp arrébb eveztek volna, s valószínûleg lejjebb ütöttek tanyát – mondta Szirtl György.

 

Információink szerint olyan eset is elõfordult már, hogy a kemping mellé lesátoroztak a turisták: éjszaka fát loptak a tábortûzhöz, s mivel este nem zárják be a zuhanyzót és a WC-t, oda is beszöktek. Jó néhány – nem helybéli – túraszervezõ cég is úgy készíti el a túraútvonalat, hogy az éjszakai szállás kemping közelébe essen: ezáltal õk pénzt spórolnak meg. A Szigetközben nemcsak Rajkán, hanem Kimlén, a dunaszigeti Kis-Zátonyon – ahol a helyi általános iskolások takarítanak a sátorosok után – és a hullámtéri ágrendszerben is hasonlóak a gondok: a vadkempingezõkkel nemcsak higiéniai gondok akadnak, hanem általában szemetet is hagynak maguk után. Áprilisban a Felsõ-szigetközi Szabadidõ- és Vízisport Egyesület több tucat aktivistával tisztította meg szárazföldön és vízen a mellékágrendszert. Ekkor csaknem fél tonna hulladék gyûlt össze.

 

– Annak kell intézkedni az ügyben, akinek a területén sátoroznak – mondta Tóth István dunaszigeti polgármester. – Ha önkormányzati részen vadkempingeznek, akkor a jegyzõ felszólíthatja õket távozásra vagy megbírságolhatja õket. Mi legtöbbször azt javasoljuk, hogy a szabadban kempingezõk jelentkezzenek be nálunk, s kössünk egyezséget a szemét eltakarításáról. Így mûködik a kapcsolatunk például a cserkészekkel is: ha tehetjük, toleránsak vagyunk, csúcsidõszakban – augusztusban – ugyanis a településünkön a kempingek nem tudnak mindenkit befogadni – mondta a polgármester.

 

Egy névtelenséget kérõ fiatal vadkempinges elmondta: a hétvégéket barátaikkal gyakran töltik „sátorozással" Dunaszigeten. Kempingbe az árak s a kötöttségek miatt nem mennek: a tisztálkodást a holtágban „oldják meg", s a szemetet legtöbbször összegyûjtik. „Eddig még nem volt afférunk senkivel" – állítja.