<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Kárászívásra várt a rapsic

07-04-28

Háromszázötven méter nyakzóhálót találtak a Dunán.

Összehangolt akció keretében háromszázötven méter nyakzóhálót, valamint az abban lévő húszkilónyi kárászt szedtek ki a Dunából tegnap délelőtt a halászati ellenőrök. A rapsicot – bár ismerik – egyelőre nem sikerült lebuktatni.

Körülbelül hatvanezer forintot ér az a nyakzóháló, melyet pénteken délelőtt szedtek ki Dunaremetén az ágrendszerből a halászati ellenőrök. Tulajdonosát hónapok óta figyelték, három napja éjjel-nappal a helyszínen voltak. A háló a gátőrháztól nem messze, egy sekélyebb részen „várta" a kárászok ívását. Tegnap végül a halászati ellenőrök nem vártak tovább, csónakba ültek s beszedték azt. Kiderült: háromszázötven méter hosszú nyakzóhálóról van szó, melyben húsz kilogrammnyi halat találtak, többségében kárászt. Ennek értéke meghaladja a tízezer forintot, így már nem szabálysértésről, hanem bűncselekményről van szó.

Az ellenőrök a partra tett hálóból kiszabadították a beszorult halakat, azokat visszadobták a vízbe: az akcióról – a későbbi bizonyítási eljárás miatt – videofelvétel is készült. A lefoglalt eszköz a Győr-Moson-Sopron Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati és Halászati Osztályára kerül, ahol feljelentést is tesznek megtalálói.

Cséfalvay Attila

- KISALFÖLD -