<--

Karácsony előtt „dolgoznak”

 

Cséfalvay Attila

2006-12-19

 

A karácsony előtti halvásárlási láz az orvhalászok „munkáját” is intenzívebbé tette.

 

A győri Előre HTSZ halőrei az elmúlt hétvégén a mosonmagyaróvári rendőrökkel is járőröztek, s az elmúlt öt napban kilenc feljelentést tettek. A vermelő halakat tucatszám szedik ki a vízből a zavarosban halászók.

 

Nemcsak a hipermarketekben, hanem a folyópartokon is megélénkül a forgalom karácsony előtt: a hal ugyanis kedvelt ebéd az ünnepi asztalon. Emiatt a győri Előre Halászati Szövetkezet halőrei a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársaival szombaton közös járőrözést tartottak a szigetközi szakaszon. Szilágyi Gábor, a szövetkezet ügyvezető elnöke elmondta: az elmúlt öt napban kilenc feljelentést tettek a megyei földművelésügyi hivatalban jogosulatlan halászat, horgászat miatt.

 

Beszorult halakat táplival

 

– Egyre nagyobb a halfogási láz a Szigetközben – kezdte.

 

– Halőreinknek például vasárnap az intézőbizottság állományában lévő egyik őr jelezte, hogy Dunaszigetnél, a Fanosi-Duna-ágnál három férfi halászik. Embereink kiérkezve észlelték, hogy a nemrégiben Héderváron már velük inzultusba keveredő illetőkről van szó, akik egy háromszor három méteres táplival dolgoztak. A kárókatonák valószínűleg beszorították a fák közé a halakat, s mázsaszám nyüzsögtek ott a keszegek. A halászoknak engedélyük nem volt, így egyiküket illegális halászatért feljelentjük a megyei FM-hivatal illetékes osztályán.

 

Méreten aluliakat fognak

 

– Természetesen aki a csapatokban lévő halakat észreveszi, legálisan is kifoghatja őket: egyrészt ha rendelkezik engedéllyel, másrészt, ha 30 kilogramm fehér és 3 darab nemes halnál többet nem visz haza. Egyébként sajnos az utóbbi időben a horgászok közül is egyre többen vannak, akik a méreten aluli halakat nem dobják vissza. Több ilyen esetben eljárás is indul. Nemrégiben szintén Dunaszigetnél egy csornai illetőt „fogtunk meg", aki – bár engedéllyel rendelkezett – táplival szűrte a vizet, s négy méreten aluli balint szeretett volna hazavinni. A karácsony előtti időszakban további szigorúbb ellenőrzéseket tartunk vizeinken a rendőrséggel közösen – mondta Szilágyi Gábor.

 

 

- KISALFÖLD -