Jövõ tavasszal tiszta víz a Dunába                   

 

 

           

            J. F.

2005-03-10

 

           

            A bácsai szennyvíztisz- tító legmagasabb létesítménye elkészült, jövõre már tiszta víz kerül a Dunába.

 

 

 

           

           

Fontos állomásához érkezett a gyõri (bácsai) szennyvíztisztító építése, elkészült a legmagasabb létesítmény, bokrétát tûztek a tetejére. Egy év múlva errõl a teleprõl a város és környékének szennyvize már majdhogynem ivóvíz minõségben kerül a Dunába. Úgy tervezték, daru emeli a helyére a színes szalagos bokrétát a gyõri (bácsai) szennyvíztisztító legmagasabb létesítményének tetejére, de a zord idõjárás ezúttal is megtréfálta az építõket. A jeges, süvöltõ szélben életveszélyes lett volna beindítani a darut, a hagyományok szerinti bokréta így „kézi erõvel" került a helyére. Nos, akármilyen is az idõjárás, volt ok az ünneplésre.

 

Gyõr alpolgármestere, Eredics Imre egyebek között arra is emlékeztetett: a város legnagyobb környezetvédelmi beruházásának alapkövét éppen egy évvel ezelõtt rakták le. Az építõk most 48 százalékos készültségi szintnél tartanak, s egy év múlva errõl az új teleprõl már majdnem ivóvíz minõségû, 97–98 százalékos tisztítottságú „szennyvíz" kerül a Dunába. A kivitelezõ Délviép-Alterra konzorcium vezérigazgatója, Radics József hozzátette, a mostani készültségi szint azt jelenti, gyakorlatilag a biológiai fokozat objektumai majdnem készek, március végéig bizonyos részpróbaüzemek indulhatnak, a technológiai szerelések következnek.

 

Az építõk bokrétája az egyik speciális technológiájú iszapkezelõ torony tetejére került. Leegyszerûsítve fogalmazva ezekben a tornyokban végzik majd a szennyvíziszap rothasztását. Az itt felszabaduló gázt a már szintén épülõ biogázüzem fogja hasznosítani, egy szomszédos épületben pedig már szerelik az iszapgranuláló berendezéseket. A tegnapi bokrétaünnepségen a vendégek között jelen volt Szakács Imre, a megyei közgyûlés elnöke és Gerencsér Tivadar, a megyei környezetvédelmi felügyelet igazgatója is.

 

 

           

           

            A szennyvíztisztító 4,5 milliárdból épül

            Kezdõdik az új szennyvíztisztító építése           

            Nagyobb kapacitású szennyvíztisztító  

            Végre épülhet a szennyvíztisztító