<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Jótékony dunai elárasztás

Mesterséges árvíz két hétig

2007-04-20

 

Döntés született: két hétig mesterséges árvízzel öblítik át a folyómedret a Szigetközben.

 

A Duna pozsonyi vízhozamának függvényében akár még áprilisban elkezdődhet a szigetközi elárasztás a két ország vízügyi igazgatóságának megegyezése értelmében.

 

Április huszadikától „ketyeg az óra": ha három napon át 2500 köbméter víz érkezik másodpercenként Pozsonynál a Dunán (s a vízhőmérséklet eléri a tíz fokot), akkor két hétig eláraszthatják a Szigetközt. Az Öreg-Dunába érkező másodpercenként 800 köbméterrel a mélyebben fekvő területek is vizet kapnak.

 

Az elárasztás lényege, hogy a kiöntés révén a mélyebben fekvő területek is vizet kapjanak, s a folyó medre is átmosódhat: a hullámtér mintegy hetven százaléka lesz víz alatt. A mesterséges elárasztás a szigetközi populációra is jótékony hatással lesz. A vízi turizmus nem kerül veszélybe: fokozott óvatosságra csak a műtárgyaknál lesz szükség. Azonban ha menet közben a vízhozam 1500 köbméter alá csökken, akkor a mesterséges árvizet megszakítják a szakemberek. Az évközi, szlovákokkal kötött megállapodás 600 köbméteres vízhozamot írt elő maximálisan, ezt az elárasztás alatt 800 köbméterre emelik az Öreg-Dunán: a hullámtér feltöltése során ebből kétszáz köbmétert kap.

 

Egyelőre alacsony a vízállás a folyón: Pozsonyban szerdán a dunai vízhozam másodpercenként 1600 köbméter volt. Az elárasztásban a dunakiliti duzzasztómű is közreműködik: tábláit lezárják, ezért két lehetséges útja marad a víznek. Az egyik a fenékküszöbön keresztül, a másik pedig a mellékágak bukóin át a mellékágrendszerek felé. A Kisalföld tapasztalata szerint az elárasztás ideje alatt Dunasziget és Kisbodak között az árvízvédelmi töltés lábáig ér a víz, Denkpál csak csónakkal közelíthető meg, valamint a kisbodaki Szent Kristóf-emlékmű alsó része is vízbe kerül. Három éve a mesterséges árvíz a Dunasziget alatti területen volt a legeredményesebb: Denkpálnál 3,8 méterrel volt magasabb a víz szintje a mellékágakban a főmederhez képest. Szigetköz felső részére – főleg Dunakiliti és Rajka térségében – a magasabb fekvés miatt kevesebb víz jut. A cikolaszigeti ágrendszernél 2004-ben tíz centiméter híján elérték azt a vízszintet, amit a Duna főmedre produkálna, ha nem terelték volna el: sőt, Kisbodaknál ezt a szintet meg is haladták.

 

Cséfalvay Attila

 

- KISALFÖLD -