Jachtklub kikötõi engedély és bejegyzés nélkül                       

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2004-09-02

 

           

            Az ásványrárói jachtkemping bérlõje ellen garázdaság gyanúja miatt folyik nyomozás. Feljelentõje járandóságát követelte: ehelyett brutális támadást kapott. A sértettek a polgármestertõl kértek volna segítséget, akirõl úgy tudták, a bérlõvel kapcsolatban áll. A polgármester viszont állítja: õk hivatalosan nem is tudnak jachtklub mûködésérõl a településen.

 

 

 

            Az alsó-szigetköziek szerint a vízpótlásuk gátja az az osztrák tulajdonú ásványrárói jachtkikötõ, melyet félt a helyi polgármester. Még a települést bemutató internetes portálon is ez áll: két nem engedélyezett kikötõjük van. Amint arról meggyõzõdhettünk: a hivatalos dokumentumok hiánya ellenére mûködik is. A székesfehérvári Medve Attila és felesége két hónapig dolgozott a kikötõben és kempingben. Onnan azonban szó szerint a rendõrök menekítették ki õket, mivel a felbõszült bérlõ hallani sem akart munkabérük kifizetésérõl: ehelyett – elmondásuk szerint – megtámadta õket.

 

 

Egyre több vendég érkezett

 

A jachtkemping osztrák bérlõjének már korábban is dolgoztam – kezdte Medve Attila. – Egy általa bérelt ausztriai karosszériamûhelyben segédkeztem, de tudomásom szerint egy panziót is vezetett ott. Tavasszal szólt nekem, hogy keressek valakit, aki az ásványrárói kempingjét vezetné a nyári hónapokban. A feleségem tanár – így júliusban és augusztusban pihenhet –, innen jött az ötlet. Idõközben nekem eltört a kezem, így nem tudtam kijárni Ausztriába dolgozni.

 

Ehelyett segítettem Ásványrárón, melyre szükség is volt. Június közepén kezdtünk, s egyre nagyobb lett a forgalom: még tengerjáró jachtok is érkeztek. A rengeteg teendõ miatt – volt, hogy hetvenen is megszálltak a kempingben – a megbeszéltek ellenére nem pénteken, csak szombaton tudtunk hazamenni Székesfehérvárra, s másnap már jöhettünk is vissza.

 

 

300 ezerrel tartozott

 

– Böõsy Imre polgármesterrel többször is találkoztunk: a kempingbe gyakran lejött, hisz egy csónakja is van itt, s többször is segített a munkálatoknál. Az osztrák bérlõ nekünk többször is eldicsekedte, hogy kapcsolatban áll a polgármesterrel. Igaz, ezt õ nekünk mindig tagadta. A bérlõvel úgy egyeztünk meg, hogy hetente fizet nekünk. Eleinte csak lecsipkedett a kialkudott összegbõl, egy idõ után pedig már egyáltalán nem fizetett. A szezon vége elõtt két héttel „felmondtunk". Szóltunk neki, hogy fizessen ki bennünket: addigra már kettõnknek összesen 300 ezer forinttal tartozott.

 

 

Kézzel verte be az ablakot

 

– Az osztrák azonban követelésünkön annyira feldühödött, hogy nekünk támadt. Feleségemmel csak annyi idõnk maradt, hogy beugorjunk az autónkba: közben az osztrák puszta kézzel kitörte az oldalsó ablaküvegünket. Ekkor behajtottunk a közeli gátõr udvarára, s a házigazdától kértünk segítséget. Kihívtuk a rendõrséget, s csak az õ segítségükkel tudtuk elhagyni Ásványrárót. Igaz, addigra a bérlõ – valószínûleg barátnõje segítségével – eltûnt a helyszínrõl, a rendõrök nem találták. Úgy tudom, az osztrák férfinek többször meggyûlt már a baja az ausztriai rendõrséggel is. Mindenesetre feljelentést tettünk a rendõrségen, s kártérítési pert indítunk.

 

 

Hiába ígérte, nem segít

 

– Az eset után felvettük a kapcsolatot az ásványrárói polgármesterrel, aki eleinte nagyon készségesnek bizonyult. Kikérdezett bennünket, mit tudunk a tulajdonosról, s hogy történt az eset. Kértük, segítsen megszerezni elmaradt járandóságunkat. Ezután még kétszer felhívott bennünket, azt ígérte, intézkedik, ám azóta hiába keressük. Három hete elérhetetlen. A történtek után az osztrák úrral nem akarjuk, s nem is merjük felvenni a kapcsolatot.

 

 

A rendõrség nyomoz

 

Horváth Csaba mosonmagyaróvári rendõrkapitány megerõsítette: garázdaság gyanúja miatt valóban nyomoznak az ügyben. Az ásványrárói önkormányzattól elkérték a bérlõ részletes személyi adatait, hisz nem magyar állampolgár. A rendõrségre várják, nemrégiben beidézték: ha megjelenési kötelezettségének nem tesz eleget, elõvezettetik, ha nem találják, akkor körözést adnak ki ellene.

 

 

Nem tudnak jachtklub mûködésérõl

 

Böõsy Imre ásványrárói polgármester szerint az önkormányzat nem sokat tehet az ügyben: azt a rendõrségnek kell kivizsgálnia, erre nekik nincs kompetenciájuk.

 

– Ha valakit bántalmazás ér, s anyagi elszámolási gondjai akadnak egy vállalkozóval szemben, polgári peres ügyben érvényesítheti jogait. Az osztrák bérlõ az önkormányzatunkkal semmilyen kapcsolatban nincs. Én kétszer találkoztam vele személyesen, még a nevét sem tudtam, kapcsolatban sem állok vele. Így elõször nehezen értettem meg, mirõl beszél nekem Medve Attila. Idén összesen kétszer jártam a jachtkempingben: egy hétre volt kikötve ott a csónakom.

 

A rendõrségnek elküldtük a tulajdonos adatait: ebben az szerepel, hogy az önkormányzat jachtklub mûködésérõl nem tud a településen. Magyarországon tudomásom szerint ilyen bejegyzett klub nincs. Ez eddig bennünket nem érdekelt, nem foglalkoztunk az üggyel. Van egy kft., annak vannak tulajdonosai, ezeket neveztük meg, s egyikük telefonszámát megadtuk a rendõrségnek.

 

A károkozóval kapcsolatban semmiféle információnk nincs, bent sem járt a hivatalunkban. A kft. iparûzési adóalanya településünkne k. Bejelentett, de csak a telephelye mûködik itt: a cég székhelye nem is Ásványrárón van. A Kisalföld az ügyben megkereste a jachtkempingklub bécsi tulajdonosát is, akitõl érdemi információt nem kaptunk a mûködtetésrõl.