Ivadékmentés Ásványrárónál     <--

 

Cs. A.

2006-12-30

 

Műtárgykarbantartás miatt az apadó vízben „gödörbe” szorultak szenteste a halak Ásványrárónál.

 

         December 24-én délután ásványráróiak jelezték az Előre Htsz halászati őreinek, hogy a kalap-szigeti Duna-ágban a kárókatonák egy olyan részre hajtották be a halakat, ahonnan időközben szinte teljesen eltűnt a víz. Kiderült: a vízügy karbantartást tartott, emiatt csökkent a vízszint.

 

A bennragadt – főleg ivadék – halaknak nem volt esélyük a menekülésre, ráadásul a kárókatonák tömegesen pusztították őket. Másnapra helyi önkéntesekből – kiegészülve a htsz őrével – egy „mentőcsapatot" szerveztek: apró szemű emelőtáplival szedték ki az ivadékokat, s tették át a közeli – ám gáttal elválasztott – Nagy-Dunába. Összesen öt mázsa körüli – leginkább fehér halat – ivadékot mentettek meg a pusztulástól az önkéntesek, akik egész napjukat rááldozták az akcióra. Időközben a vadászati és halászati felügyelőség szóbeli beleegyezését is megkapták a mentésre, így legálisan dolgozhattak.

 

A vízszint másnapra több mint fél métert emelkedett, s mára visszaállt a korábbi állapot. Ennek ellenére a kárókatonák még így is folyamatosan hatalmas pusztítást végeznek a halállományban. A htsz egyik ellenőre olyan esettel is találkozott, amikor egy hét alatt 30–40 darab, egy kilogrammos ponty sebesült meg, majd pusztult el a ragadozók támadásától.

 

- KISALFÖLD -