Ismét kevesebb pénz jut a Szigetközre                        

 

 

           

            2004-10-05

 

           

            Szigetköz önkormányzati társulásainak vezetõi kedden a kormánymegbízottnál s a környezetvédelmi miniszternél jártak. Persányi Miklós ígéretet tett a LIFE-programra nyert egymillió euró önrészének fedezetére.

 

 

 

           

           

Ugyanakkor információink szerint a „belsõ", kormányzati pénzbõl az ideinél 110 millió forinttal jut kevesebb a Szigetközre jövõre. Öt önkormányzat társulásvezetõje – Babos Attila, Széles Sándor, Tóth István, Szokoli Sándor, Tamás Lõrincné – járt tegnap a környezetvédelmi tárca vezetõjénél.

 

A találkozót a miniszter kérte, mivel hamarosan folytatódhatnak a magyar–szlovák tárgyalások Bõs és a vízmegosztás kérdésérõl. A megbeszélésen Erdey György dunai kormánymegbízott és környezetvédõ szervezetek képviselõi is kifejtették álláspontjukat.

Egyhangúlag megfogalmazták: a térségben élõknek vezetõ szerepet szánnak a Szigetköz kérdésének megoldásában. Elképzeléseiket tervbe foglalhatják.

 

Az egyeztetésen Balogh József gyõri polgármester kifejtette: olyan duzzasztómû megépítése szükséges, mely a Rába és a Mosoni-Duna vízhozamát szabályozza. A gönyûi torkolat megépítésével nem lehetne „pocsolya" a megyeszékhely ágrendszere.

 

Emellett hiányolta Balogh József az Alsó-Szigetköz hullámtéri és mentett oldali része vízpótlását. Széles Sándor máriakálnoki polgármester tájékoztatta a minisztert: a LIFE-projekten egymillió eurót nyertek a térségi rehabilitációra.

 

A tárcavezetõ szóbeli ígéretet tett, hogy az egymilliós önrész fedezetét a meglévõ alapból a minisztérium magára vállalja – amint az szükségessé válik. Elmondta: a térség jövõbeni, sikeres uniós projektjeit is támogatják. A társulásvezetõk javaslata az volt, hogy a magyar–szlovák határ menti bizottság készítsen egy mûszaki tervet az Öreg-Duna és az egész Szigetköz helyreállítására. Így a következõ LIFE-projektet már erre építhetnék.

 

Babos Attila, Dunaszeg elsõ embere szerint lehet, hogy jogilag igazunk van Bõs ügyében, de ettõl még kevés a víz a Dunában. Tóth István dunaszigeti polgármester kijelentette: a nemzetközi kapcsolatokra nemcsak kormányzati, de önkormányzati szinten is nagyobb hangsúlyt kell helyezni. Erdey György és Persányi Miklós megígérte, hogy minden segítséget megadnak a szigetközieknek. Véleményük szerint most történelmi esély kínálkozik a megegyezésre a szlovákokkal, ugyanis az uniós források kiaknázása érdekében a két félnek együtt kell mûködnie.

 

A jövõben inkább a külsõ, uniós forrásokat kell elõnyben részesíteni, ugyanis a jövõ évi költségvetési törvény szigorúbb, s szûkebb lehet térségünk rehabilitációjára. Információink szerint a „belsõ", kormányzati pénz az idei 310 milliónál kevesebb, 200 millió forint lehet csak 2005-ben.

 

 

           

           

            Százmilliók kellenek a Szigetközre