Huszonnyolcmilliárdos dunai tervek                 

 

 

           

            2004-04-14

 

           

            Londoni üzletemberek 28 milliárd forintos befektetésrõl tárgyalnak Kimle, Mecsér és Hédervár önkormányzatával. A három település határába tervezett idegenforgalmi centrum 28 kilométernyi partszakasz rehabilitálása mellett a meglévõ helyi értékekre építene.

 

 

           

 

            Már 1986-ban készült egy idegenforgalmi tervezet, mely a Duna jobb és bal partjának fejlesztési elképzeléseit vázolta. Egy fõvárosi iroda pedig tíz évvel ezelõtt üzleti tanulmányt és egy programot készített Hédervárról. Most angol befektetõ cég magyar irodákon keresztül 28 milliárd forintból turisztikai centrumot hozna létre Kimle, Hédervár és Mecsér külterületén.

 

A három település már az együttmûködési szándékát is megfogalmazta: a tárgyalásokat Hédervár koordinálja, s a centrum központja is ezen a településen lenne.

 

 

Huszonnyolc kilométert rehabilitálnának

 

A befektetõ a Mosoni-Duna partján jó lehetõséget lát a fejlesztésre: egy huszonnyolc kilométeres partszakaszt rehabilitálna, strandokat, élményfürdõket, turistaszállókat hozna létre. Kimlén a meglévõ hídlábakra, a strandokra és a csónakházra támaszkodnának. Emellett a magánkézben lévõ novákpusztai kastély „visszaszerzésére" is buzdítják az önkormányzatot, s itt egy háromcsillagos szálló kialakítását tervezik. Hédervár a meglévõ kastélyára és parkjára építhet, emellett a golf- és horgászturizmus is szóba jöhet a fejlesztések kapcsán.

 

Mecséren a lovasturizmus adott. Ezt lehetne a késõbbiek során továbbépíteni. A befektetõk az érintett 28 kilométeres Mosoni-Duna-partszakaszt rendbe tennék, s sétányokat építenének itt ki. A befektetés 1200 embernek biztosítana munkalehetõséget, s a projekt 2006-ra készülhetne el.

 

 

Haladék jövõ hétig

 

A TDO (Trade Development Organization) nevû londoni off-shore befektetõ cég információink szerint négy területen – köztük a legnagyobb volumenûként a Mosoni-Duna partján – szeretne beruházni, s összesen 120 milliárd forintból. Az önkormányzatokat kívánják támogatni: a három településnek azonban egy kft.-t kellene alakítania. A kivitelezésben a DACOB Építõipari Kivitelezõ és Szolgáltató Kft. lenne érdekelt.

 

A szerzõdés aláírása után 90 napon belül a teljes összeg húsz százalékát, mintegy húszmillió eurót (ötmilliárd forintot) utalhatnának át egy magyar bankon keresztül, s az elkészült projekt lenne a garanciája a beruházásnak. A befektetõk gyorsan szeretnének lépni, az önkormányzatok jövõ csütörtökig kaptak haladékot a válaszadásra.

 

Újabb megbeszélések

 

A három önkormányzat képviselõ-testülete kedden már együttes ülést tartott, s jövõ héten újabb megbeszélések lesznek. A Kisalföld úgy tudja: egy, a szerzõdéshez csatolt, az önkormányza-

 

tok jogi felelõsségét tartalmazó garancialevélen s annak jogi értelmezésén folyik jelenleg a vita, jövõ héten azonban minden eldõl.