<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Igények a Mosoni- Duna mellett

Cséfalvay Attila

2007.11.21. 07:00

Mosoni-Duna mente - Az ökoturizmust és a meanderező változatot támogatják a „másodlagos hatásterületen", a Mosoni-Duna menti településen élők a szigetközi rehabilitációban. Optimális vízhozamot kérnek és fejlesztéseket szeretnének a folyó mentén.

 

A Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány Dunához köthető társadalmi igényfelmérését nemcsak az Öreg-Duna menti községeknél végezte, hanem a másodlagos hatásterületen, vagyis a mosoni-dunai településeken is. Bezenyén stabilabb vízszintet szeretnének a Mosoni-Dunán, s támogatnák a szigetközi nemzeti park létrejöttét. Feketeerdőn kikötőt és hétvégi házakat alakítanának ki a libatározó helyén: ipari üzemek betelepítésén nem gondolkodnak, mivel a rendezési terv módosításával a település lakóterületei fognak többlépcsős beruházás során gyarapodni.

 

Mosonmagyaróváron szigetközi skanzen kialakítását tervezik s turisztikai központot alakítana ki az egyetemmel közösen az önkormányzat. A tervezett nemzeti park gesztora lenne a város. Halászin optimális vízhozamot szeretnének s elsődleges feladatnak a végleges rehabilitációt tartanák. Ökoturisztikai hasznosítást végeznének a Mosoni-Dunán a máriakálnokiak. Szerintük egy itteni nemzeti park kialakításához minden érdekelt összefogására szükség lenne. Kimlén a Mosoni-Duna mederrendezését tartják a legfontosabbnak. Kikötőt, vízi színpadot, strandot építenének s ők is az ökoturizmust támogatnák.

 

A megkérdezett önkormányzatok többsége a dunai megoldási javaslatok közül a meanderezőt tartja elfogadhatónak.

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu