<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Hulladékégető: Győr megfellebbezte az engedélyt

Jutasi Ferenc

2007.11.17. 15:10

Győr - A bácsai hulladékégető bővítését nem engedélyezte, további működését viszont az előző engedély szerint meghosszabbította az elsőfokú környezetvédelmi hatóság. Ez ellen több okra hivatkozva fellebbezést nyújt be a város önkormányzata.

 

 

Fellebbezést nyújt be a másodfokú (országos) környezetvédelmi hatósághoz Győr önkormányzata nevében Borkai Zsolt polgármester a bácsai hulladékégető további működése ügyében – hangzott el a tegnapi városházi sajtótájékoztatón. A részleteket dr. Papp László jegyző ismertette.

 

Az elsőfokú környezetvédelmi hatóság elutasította ugyan a bácsai hulladékégető kapacitásának bővítését, ugyanakkor viszont meghosszabbította a korábban hatályos hulladékkezelési engedélyt. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, eljárási kifogás, hogy ez az okmány nem felel meg a kritériumoknak, meghosszabbítás helyett határozat kellene.

Vannak ugyanakkor tartalmi kifogások is. Ilyen egyebek között, hogy az ÁNTSZ előírta, 2008. december végéig el kell végezni a hulladékégető környezetében élő lakosság egészségügyi felmérését, elemzését.

 

Hogyan lehet tehát ennek megtörténte előtt kiadni a működési engedélyt?

A hulladékégető helyszíne határos a győri ivóvízbázis védőövezetével. A korábbi állapotot az utóbbi idők nagy esőzései erősen befolyásolták, a szennyeződések bemosódhatnak a vízbázisra, védőidom kialakítására s diagnosztikai vizsgálatra lenne szükség (ilyen 2003-ban volt). Teljes körű környezetvédelmi hatásvizsgálatot kellene elrendelni.

 

A hulladékégető és a mellette lévő szennyvíztisztító  külön-külön nem zajos ugyan, együtt azonban a zajterhelésük meghaladja a megengedett mértéket.

 

A hulladékégetőnek égésterméke van, ennek mérése évi két alkalommal kevés, és nem megnyugtató az önellenőrzési mintavételi kötelezettség sem – egyebek között ezek miatt fellebbez az önkormányzat, kérve a másodfokú hatóságtól az új határozat kiadásáig a hulladékégető működési engedélyének felfüggesztését. Elhangzott a sajtótájékoztatón: ne a gazdasági, hanem a lakossági érdekek kerüljenek előtérbe.

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu