<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Horgászok ''tiltott vizeken''

2007.10.17.

Szigetköz - Méreten aluli ponty a szákban, a megengedettnél több pecabot használata: ez volt a közelmúltbeli horgászlebukások kronológiája. Ásványrárón ivadékot mentettek az önkéntesek.

 

A győri Előre Halászati Szövetkezet halászati ellenőre a hétvégén Ásványrárónál a Kalap-szigeti ágban ellenőrzött egy kisszerszámos halászt. A táplis engedéllyel rendelkezett, ám a szákjában méreten aluli pontyot talált, így kezdeményezi, hogy jövőre ne kaphasson engedélyt. Szombaton és vasárnap hét horgász bukott le, akik a megengedett kettő helyett 4–5 bottal pecáztak a folyóparton: ketten a Szigetközben, öten a Hanságban.

 

Kedden egy ellenőrzés során történt incidens: két pecást igazoltattak Vámosszabadihoz közel egy kubikgödörnél. Összesen nyolc bottal horgásztak, s állításuk szerint sem engedélyük, sem igazolványuk nem volt.

 

Az ellenőr azt kérte: diktálják be adataikat, s hagyják el a helyszínt. Mivel a halőr élt a gyanúval, hogy nem a valós adataikat „mondták be", rendőrt hívott. Mire azonban ők kiértek, az orvhorgászok eltűntek: a járőröknek a kocsi rendszámát azonban átadta az ellenőr, s a valós adatok megszerzése után feljelentést tesz a pecások ellen.

 

Szilágyi Gábor, az Előre ügyvezető elnöke elmondta: a kisszerszámos halászati engedély arra nem jogosítja tulajdonosát, hogy a kifogott halakat árusítsa. A vendéglők egy részének s magánházaknak most is megrendelésre dolgoznak az eladásra illetéktelenek.

A horgászokkal kapcsolatos pozitív hír, hogy hétvégén önkéntesek Ásványrárónál az alacsony vízállás miatti tocsogókból vödrökkel mentették az ivadékokat, s hordták át az élő ágrendszerbe.

 

Cséfalvay Attila

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu