Hogyan tovább, Tájsebészet?

G. Cs.

2006-05-08

Az illegális szemétlerakók felderítésére számos sikeres megmozdulást szervezett a Tájsebészet.

A szervezők szerint a Tájsebészet elfáradt. Szűcs Gábor, a Reflex programfelelőse a Kisalföldnek elmondta: az elmúlt öt évben országos mozgalomként sikeresen szerveztek akciókat az illegális szemétlerakók felderítésére, felszámolására. Tavaly már kevesebb érdeklődést tapasztaltak munkájuk iránt, így fogalmazódott meg a megújulás gondolata.

A Tájsebészet tehát nem megszűnik, hanem más formában működik tovább. Először sokak számára meghökkentő ötletnek tűnt, hogy a program jövőjét új együttműködésként, gazdasági társaságként képzeljük el. Hogy hatékonyan tudjunk tevékenykedni, ahhoz – például szállítás, megsemmisítés – pénz is kell, a lelkesedés nem elég – nyilatkozta a programfelelős. – Ezzel az ősztől érvényes, széles bázisra épülő változással átvállalhatjuk a vadlerakók ügyének állami feladatait: adományokat gyűjtünk, fejlesztjük adatbázisunkat, koordináljuk a felszámolási munkát, majd szétosztjuk a rendelkezésünkre álló forrásokat, pályázatokat írunk ki, hosszú távú oktatási programot és médiakampányt szervezünk.

Mindemellett örömmel tapasztaljuk, hogy egyre több településen „önműködő" civil kezdeményezésként láttak neki a lakók, hogy például az árokpartokra, a falu végére elszórt szeméttől közös erővel megszabaduljanak. Ilyen volt Mosonszentmiklóson, és ilyet szerveztek nemrég Tényőn.

A tájsebészek munkáját három éve a vadászok is segítik. Orbán Henrik, az Országos Magyar Vadászkamara megyei titkára érdeklődésünkre elmondta, hogy az első két év sikeres volt.

A társaságok nagy része bekapcsolódott a környezetvédelmi akciók szervezésébe, lebonyolításába.

Idén tavasszal a szervezet tagjai – többek között – a vadászati joggal kapcsolatos teendőkkel voltak elfoglalva, így alig vagy egyáltalán nem jutott idejük, energiájuk a Tájsebészetre. A titkár reményei szerint ősszel ismét tevékenyen bekapcsolódnak a programba.