<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Hídlezárás, fakadóvizek

2007.09.10.

Szigetköz - A Lajtán hétfőn harmadfokú készültség volt, estére várták a szakemberek a tetőzést. A Duna a megyei szakaszon már apad, mára csak másodfokú készültség várható.

 

A Rábca menti, kapuvári–hansági belvízvédelmi szakaszokon a szivattyútelep nem üzemel, vízkormányzási feladatokat végeznek.

 

A Hanság területén ugyanakkor 5300 hektár került víz alá. A Nagy-Duna Vének és Rajka közötti szakaszán több helyen fakadóvizek jelentek meg, valamint tegnap a Koroncó és Rábapatona közötti közúti hidat is lezárták. Szombaton elsőfokú vízminőségi készültséget is elrendeltek: az árhullám tetőző ágában lebegőanyag-vizsgálatokat végeznek a szakemberek a Rábán, a Dunán és a Lajtán. Ezzel szeretnék nyomon követni a magas lebegőanyag-tartalmú vizek ártéren történő ülepedését.

 

Janák Emil központi védelemvezető, vízügyi igazgató a Kisalföldnek elmondta: az árhullám eddig nem okozott károkat a szigetközi szakasz műtárgyaiban. „A főműveken nincs sérülés, a hullámtéri vízpótló rendszer építményeit pedig csak a víz visszahúzódása után tudjuk vizsgálni. Itt valószínűleg azért lesznek károk" – mondta.

 

 

Cséfalvay Attila

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu