<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Hét fenékküszöbös megoldás kicsiben

2007.07.27.

Dunasziget - A dunaszigeti ökoparkban elkészült a dunai hullámtéri ágrendszer modellje: a szakemberek a kísérlet megkezdése előtt bemérték a szinteket. Vizsgálják többek közt a fenékküszöbös megoldások hatásait is: egységes koncepciót dolgoznak ki, mely a bősi tárgyalások alapja lehet.

 

 

Elkészült a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány dunai szimulátora: a dunaszigeti negyvenöt méteres fedett létesítményben a betonra helyezett homokban már kialakították a folyó mellékágait. A rehabilitációs megoldási javaslatokat vizsgálják ebben a kísérletben.

 

Ennek eredményeként egységes koncepciót tesznek le a környezetvédelmi tárca asztalára, mely alapjául szolgálhat a magyar–szlovák tárgyalásoknak. A dunaszigeti ökoparkban működő létesítményt a tudományos munka mellett egyben turisztikai látványosságnak is tervezték. A betonteknőben kialakított Duna-szakasz ötszázszor kisebb a valóságnál, ám így is kitűnően modellezhető például az árvízlevezetés: még a hullámtér benőttségét is szimulálják. Az eredményeket a vízügyi igazgatóság segítségével digitálisan is ellenőrzik.

 

Láng István, a kísérlet egyik szervezője elmondta: a normál üzemállapotnak megfelelő vízszinteket produkálnak majd. Csütörtökön a rendszerbemérést végezték el.

 

Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör Egyesület vezetője – az ökopark „házigazdája" – a Kisalföldnek mutatta meg elsőként a létesítményt. Mint mondja, első körben a dunaremetei kikötőtől egészen a vámosszabadi hídig építették meg a dunai ágrendszert.

 

– Jelenleg a vízügyi szakemberek a kalibrálással „bajlódnak": most épp a 2002-es árvíz szintjét produkálják, látható, egészen a „töltések" lábáig folyt ki a víz – mutatja. – A hullámtéri rendszert övező erdős-bokros részt szerettük volna végig bukszussal reprodukálni, ám kevés volt hozzá az alapanyagunk, így fagyallal és sommal kellett kiegészítenünk. Az országban két hasonló modell létezik: az egyik a vízügyi igazgatóság kezelésében Nicknél, a másik a Vízügyi Tudományos Kutatóintézetnél (Vituki) Budapesten. Ez viszont helyben, a Duna mellett élőknek mutatja be a folyó ágrendszerét. A fő célja azonban a tudományos vizsgálat: kiderül, a különböző rehabilitációs beavatkozások milyen sikerrel járhatnak.

 

A napokban építik be a műtárgyakat, modellezvén ezáltal többek közt a hét fenékküszöbös megoldást. Ennek hatásait is vizsgálják majd szakemberek. Például egy ásványrárói fenékküszöb beépítésével kiderül, mit lehet kibontani, hol lehet élő vizes kapcsolatot teremteni, mely zárásokat lehet kiiktatni. Korábban úgy volt, hogy hétszázszoros kicsinyítésben modelleznek, ez végül ötszázszoros lett: kilenc méter széles és 45 méter hosszú medencében most a dunaremetei kikötőtől a vámosszabadi hídig tartó szakasz épült meg. Még a Bős felől érkező felvízcsatornát is reprodukáltuk.

 

A medence felett egy – majd távirányítással – vezérelhető mozgó hídról lehet figyelni a változásokat a szakemberek és az érdeklődők számára. A hajózási lehetőségek kutatása is izgalmas lesz – az 1845-ös szelvénynél egy fenékküszöb beépítésével Ásványráró hajókikötője is vizet kaphat: egyébként itt és Dunaremetén van kishajózási igény, Dunasziget és Dunakiliti az Öreg-Duna medrében képzeli el a hajózást. A mostani modellt augusztus huszadika után lebontjuk, s megépítjük a Tejfaluszigettől Kisbodakig tartó szakaszt, s újabb kísérlet kezdődik. A létesítményt egy konzorcium valósítja meg: a másik fele már – anyagilag is – szorosabban kapcsolódik a Pisztráng körhöz.

 

A medence más részén jövő tavasszal egy kis hídon át

lehet majd bejönni az ökoparkba. Ennek része lesz egy tó, s ehhez kapcsolódóan egy minitropicarium: a pincéből egy üvegfalon keresztül láthatók lesznek a tóban úszkáló dunai halak.

 

Az ugyancsak itt megvalósuló interaktív kiállításra 2 millió forintot nyertünk Leader-pályázaton – mondta Fűzfa Zoltán.

Információink szerint Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter is megnézi szeptemberben a dunaszigeti modellkísérletet.

 

Cséfalvay Attila

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu