<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Hédervár, a Szigetköz éke

2007.06.09. 14:19

Hédervár a Szigetköz és az egész Észak-Dunántúl egyik nevezetes történelmi községe. Látnivalói közül a legjelentősebb az ősparkban magasodó Héderváry-várkastély. A község a szigetközi főút mentén fekszik. Távolsága Győrtől és Mosonmagyaróvártól egyaránt 20, Soprontól 110 kilométer.

 

Úti cél

 

Hédervár a Szigetköz és az egész Észak-Dunántúl egyik nevezetes történelmi községe. Látnivalói közül a legjelentősebb az ősparkban magasodó Héderváry-várkastély. A község a szigetközi főút mentén fekszik. Távolsága Győrtől és Mosonmagyaróvártól egyaránt 20, Soprontól 110 kilométer.

 

Történelem

 

A település II. Géza királyunk uralkodása idején Héder ispán szállásbirtokainak központja volt. Leszármazottai, a Héderváryak évszázadokon keresztül országos tisztségeket viseltek. Dezső, a kőszegi várnagy úgy mentette meg Károly Róbert életét a havasalföldi hadjárat során, hogy ruhát cserélt vele. A győri székesegyház gótikus kápolnáját János püspök emeltette, máig a Héderváry-kápolna nevet viseli. A XVII. század végén a család férfiágon kihalt. Héderváry Katalin fiúsításával biztosították a folytonosságot, az utódok férjéről Viczay-Héderváryaknak nevezték magukat. Amikor e családnak is magva szakadt, az uradalmat a tiroli Khuen család vásárolta meg, felvéve a Héderváry nevet. Ők voltak a birtok utolsó tulajdonosai.

 

A várkastély

 

Műemléki helyreállítása során láthatóvá tették az elmúlt évszázadok építkezéseinek nyomait, ugyanakkor megjelenése harmonikus maradt. Három tornya a hagyomány szerint három vármegye, Győr, Pozsony és Moson találkozási pontján állt, így azok más-más megye területére kerültek. A valóságban Győr és Pozsony megye határa Hédervárnál húzódott, de Moson megye sosem nyúlt idáig. A Héderváry családnak viszont mindhárom vármegyében nagy kiterjedésű birtokai voltak. Tornyai közül a délkeleti sarkon álló különbözik társaitól, négyszintes alaprajza hatszögletű. Szigorú szfinxek őrzik a főkaput. Idős platánfa vet árnyékot a kicsiny, kétemeletes szárnyak által övezett négyszögletes udvarra. Innen nyílik a freskódíszes kápolna. Különös hangulatot kölcsönöz a belsőnek az oltárkép feletti ovális ablakon beáradó fény. Sikerült megőrizni a festményekkel díszített vadásztermet és a lugasos, indás kifestésű sala terrenát, az egykori fogadótermet.

 

A Kont-fa

 

Legendák övezik a kastélytól rövid sétával elérhető Kont-fát. Egykor olyan terebélyes volt, hogy a közeledő tatárok ellen készülődő tömeg alatta gyűlésezett. Mellvédjéhez egy kemenceszerű toldalék csatlakozik, régen kenyér formájú kövek voltak benne. Egy asszony kenyérsütéshez készülődött, amikor a tatárok meglepték. Ő ráolvasott a kenyerekre, és az ellenségnek csak a kővé vált veknik jutottak. Az egykori évszázados fa lombja alatt szőtte Héderváry-Kont István harminc társával a Zsigmond király elleni összeesküvést. A lázadó főurakat tettükért később kivégezték. Valahányszor meghalt a család egy tagja, a fáról letörött egy nagy ág. Az utolsó 1873-ban Viczay-Héderváry Héder halálakor hasadt le. A középkorban kocsányos tölgy állt itt, helyére fehér nyárat ültettek, ami szintén elpusztult. Ma egy fiatal nyár őrzi az emlékhelyet.

 

Étkezés

 

A kastélyszálloda „A Grófnál" étterme igen elegáns, különleges ételekkel az étlapon. Ajánlatuk Héderváry-húsleves daragaluskával 650 Ft, gyömbéres sörben pácolt sertésszűz grillezett zöldségekkel 2550 Ft, desszert: mousse au chocolat 750 Ft. Nyitva tartásuk 12 és 21 óra között. Telefon: 96/213-433.

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu