Hatvanmillió forint a ''folyók gyógyítására''             

        

         Cséfalvay Attila

2006-03-01

        

         Mosonmagyaróváron már elkezdődött a leventei mellékág rendbetétele, Lipóton hamarosan megindul a Szénafűi–csatorna kivitelezése

 

Mosonmagyaróváron már elkezdődött a leventei mellékág rendbetétele, Lipóton hamarosan megindul a Szénafűi–csatorna kivitelezése a tavalyi szétosztott 195 milliós állami rehabilitációs forrásból. Erre az évre már csak 60 milliót ígérnek „központilag", ám a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz átkerült keret sorsa még bizonytalan.

 

Kevesebb a pénz

 

2003-ban 145 milliót, 2004-ben 310 milliót, tavaly 195 milliót kapott a térség (a Szigetköz és a Mosoni-Duna) a rehabilitációra. Erre az évre mindössze 60 milliót ígértek „központilag", ám úgy tűnik, ennek is bizonytalan a sorsa: a Miniszterelnöki Hivataltól a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz került át a keret. A tavalyi pénzekről a támogatási szerződést még decemberben írta alá Kolber István miniszter az érintett önkormányzatok és szervezetek képviselőivel. A kivitelezési munkálatok néhány helyen már megkezdődtek.

 

Nekiláttak a leventei mellékágnak

 

Mosonmagyaróvár a leventei mellékág rendbetételére nyert 43 millió forintot. Kovács Gergely alpolgármester elmondta: a közbeszerzési eljárás végén nemrégiben eredményt hirdettek. A munkaterületet február elsején adták át a kivitelezőnek. Fakivágásokkal, aljnövényzet tisztításával megkezdődtek a munkák, melyek várhatóan tavasszal gyorsulnak majd fel igazán. A pénzügyi teljesítés határideje 2007. május 15., ám a munkák nagy része várhatóan idén ősz végére elkészül: jövőre már csak kisebb feladatokat kell elvégezni.

 

Kiválasztják a kivitelezőt

 

Lipót 28 milliós állami forrásból a Szénafűi-csatorna kivitelezésének első ütemét finanszírozhatja. A munkálatok végzőjét közbeszerzési eljárás során négy cég közül választják ki március kilencedikén. Az önkormányzat szeretné, ha már tavaszra elkezdődne a mederkotrás. Rajka a Mosoni-Duna-holtág rehabilitációját folytatja a harmadik ütemmel (az egykori libateleptől Bezenye felé tartó részt). Negyvenhárommillió forint áll rendelkezésükre: a tervek szerint a mederkotrás mellett két műtárgyat is építenek.

 

Még két sikeres – s persze engedélyezési tervvel rendelkező – projekt munkálatai kezdődhetnek meg a jó idő beálltával: a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatósága közel 22 millió forintból a dunaszigeti Keskeny-tavat és környékét, valamint mocsárréteket rehabilitál. Emellett a Mosonmagyaróvári Vízi Társulat az Alsó-Szigetköz csatornáinak vízpótlására nyert még a Miniszterelnöki Hivataltól 27 millió forintot.