<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Hatvan éve együtt horgásznak

Tóth Gyula

2008.02.23.

Győr - Az alapításának 60. évfordulóját ünneplő Szigetköz Horgász Egyesület a 2184-es taglétszámával a megye legnagyobb egyesülete. A vezetés sokat tesz az utánpótlásért, jelenleg 67 ifi és 228 gyermek horgászik az egyesület vizein.

 

Jubileumi megemlékezéssel kezdődött az idén 60 éves Szigetköz Horgász Egyesület küldöttközgyűlése a napokban, amelyen Sinkó Lajos elnök az alapítókra gondolt vissza köszöntőjében. Azokra, akiknek a háború viszontagságos évei után jutott erejük arra, hogy megteremtsék a horgászközösség számára a törvényes keretek közötti horgászás lehetőségét. Az 1948-as alakuló ülés elnöknek Bátfalvi Endrét, titkárnak idős Sinkó Lajost, pénztárosnak pedig Fokos Alajost választotta.

 

Az elnök a hatvan év számos állomása közül kiemelte, 2000 meghatározó szerepet játszott az egyesület életében. Létkérdéssé vált, hogy a vizek újbóli elosztásakor a régi vizeiket megtartsák és ha lehet, újabb vizek kerüljenek a kezelésükbe. Fél év megfeszített munkával elkészítette a vezetés 12 vízterület pályázati anyagát, s 11 víz horgászati jogát elnyerték, ezzel 2015-ig biztosították a vizek horgászati jogát.

 

Tavalyelőtt 2 új vízterületre adta be igényét az egyesület az FVM megyei hivatalába, 2007 októberére sikerült elérniük, hogy a dömötöri és a pálmajori bányát horgászati vízterületté nyilvánítsák.

 

– Az elmúlt nyolc évben halasításunkat több mint kétszeresére emeltük, évről évre halasítási rekordokat döntöttünk. Ugyanakkor ezen idő alatt a területi jegyek árát csak hatvan százalékkal emeltük. A korábbi százmázsás álomhatár már a múlté. Büszkén elmondhatjuk, hogy halbeszerzési stratégiánk példaértékű – jegyezte meg többek között Sinkó Lajos.

 

Az egyesület 2007 őszén, 2008 tavaszán 225 mázsa pontyot és amurt, valamint 8 ezer előnevelt csukát és 5500 előnevelt süllőt helyezett, illetve helyez ki vizeibe.

Újításként az elnök többlépcsős halasításra tett javaslatot a küldöttközgyűlésnek, melynek lényege az évi 2–3-szori telepítés, a téli horgászati tilalom eltörlése mellett.

 

– A januári körzeti gyűléseken a hozzászólásokból egyértelműen kiderült, hogy a horgászok egyetértenek a javaslattal és a bevezetését támogatják. A véleményeket is figyelembe véve a vezetőség javaslata, hogy a zárt kavicsbányákba ez év október végén, november elején az éves telepítés harminc százaléka kerüljön a vizekbe, egy hét általános horgászati tilalom után a horgászat engedélyezett lenhetne a tél folyamán – javasolta Sinkó Lajos.

 

– Az elképzelés szerint a fennmaradó 70 százalékot tél végén, a jég elolvadása után, 2009. február végén, márciusban helyeznénk vizeinkbe, ugyancsak egy hét általános horgászati tilalom elrendelésével.

A küldöttközgyűlésen jelen volt a MOHOSZ ügyvezető elnöke, Szalay Ferenc, aki méltatta az egyesületben végzett munkát. A 60. évfordulóra a szövetség elismerése és gratulációja mellett egy emlékserleg ajándékot adott át.

 

A titkári beszámolóban Sarus Tibor, a Szigetköz Horgász Egyesület a maga 2184 tagjával a megye legnagyobb egyesülete. Kiemelt helyen foglalkoznak az utánpótlás nevelésével. Ennek köszönhetően 228 gyermek- és 67 ifihorgászuk van. Pánczél Erzsébet gazdasági beszámolójában elmondta, 2007-ben 17 millió forint bevétele, 18,5 millió forint kiadása volt az egyesületnek.

 

A tartalékalappal együtt 6,7 millió forint eredménnyel zárták az évet. Elsődleges feladat a haltelepítések növelése volt, erre 10 millió forintot költöttek. Ezt az összeget a területi jegyek árából, a tartalékalapból és az egyszázalékos adóbefizetésekből fedezte, a pályázaton nyert pénzekből 403 ezer forintot a működési költségekre fordított az egyesület.

 

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu