Hátrányos besorolást szeretne Szigetköz                     

 

 

           

            Cs. A.

2004-11-12

 

           

            A hátrányos helyzetû térségek közé szeretne bekerülni Szigetköz, így jóval több pályázaton indulhatna.

 

 

           

 

           

 

           

A Duna elterelésébõl adódó ökológiai katasztrófa miatt a hátrányos helyzetû térségek közé szeretne bekerülni Szigetköz: most a miniszterelnökhöz fordultak az ügyben. Így jóval több pályázaton indulhatna, s uniós strukturális alapokhoz is hozzáférne a régió. Megyénkben eddig egyetlen település, Fenyõfõ kapta meg ezt a besorolást.

 

A történet szerint egy miniszteri „elszólás" adott nagyobb reményt a szigetközi térségben élõknek, hogy a jövõben több pályázati lehetõséghez, s nagyobb uniós forrásokhoz jusson a Duna elterelését másfél évtizede „nyögõ" régió. Áprilisban ugyanis négy térségfejlesztési tanács vezetõje járt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban. Ezen a megbeszélésen Persányi Miklós kérdésükre kijelentette: lobbizni fog azért, hogy a Miniszterelnöki Hivatal területfejlesztési államtitkárságán hátrányos helyzetû településként jegyezzék be Szigetközt. Azóta azonban kormányzati oldalról semmilyen elõrelépés nem történt az ügyben. Most azonban Máriakálnok polgármestere levélben kereste meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, ismételten kérve e besorolást.

 

„Támogatják, ha elindítjuk"

 

A levél szerint: „reményeink és lehetõségeink évrõl évre apadnak". Széles Sándor polgármester emiatt kezdeményezi a 64/2004-es kormányrendelet módosítását, s az 5. mellékletbe szeretnék a szigetközi térség településeit besoroltatni. Pozitív elbírálás esetén a térség a megyei és a Regionális Fejlesztési Tanács hátrányos helyzetû településeknek kiírt pályázatain is indulhatna, s az uniós strukturális alapok elnyerésére is nagyobb eséllyel pályázna.

 

– Megyénkben egyetlen település, Fenyõfõ kapta meg ezt a besorolást – kezdte Széles Sándor. – A Regionális Operatív Programban (ROP) jövõre háromszor több pénz jut a hátrányos helyzetû települések számára. Ebben többek közt munkahelyteremtõ beruházások, önkormányzatok infrastrukturális fejlesztése – például orvosi rendelõk –, gazdasági fejlesztések – például ipari parkok, szennyvízvezetékek – szerepelnek. A ROP csak hátrányos helyzetû települések számára ad lehetõséget oktatási intézmények és önkormányzati utak felújítására. Szerintem most jó esély kínálkozik erre a besorolásra: a MEH illetékes államtitkársága s a környezetvédelmi miniszter is azt ígérte, támogatja az elképzelést akkor, ha valaki elindítja ezt a folyamatot. Mi már megtettük a szükséges lépést – mondta a polgármester.