Háromszáztízmilliót kaphat a Szigetköz                       

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2004-08-10

 

           

            A Szigetköz és a Mosoni–Duna rehabilitációjára idén háromszáztízmillió forint jut. Az igény azonban ennek közel másfélszerese. Eközben jó néhány szigetközi településnek még a tavalyi számláit sem fizette ki a minisztérium.

 

 

           

 

           

           

Rehabilitáció: Az önkormányzatok tavalyi pénzüket várják.     

A térségi rehabilitációra idén tizenhét pályázat érkezett be a megadott határidõig a Miniszterelnöki Hivatalba. Szigetközre tizenhárom pályázó 300 millió 169 ezer forintot igényelne: itt 198 millió forint áll rendelkezésre. Köztük önkormányzatok, környezetvédelmi hivatal és vízügyi igazgatóság is. A legnagyobb összeg 60 millió, a legkisebb 3 millió forint.

 

 

 

Elbírálás szeptemberben

 

A négy Mosoni-Duna-rehabilitációs projekt 144 millió forintot céloz meg, a keret 127 millió. Itt csak önkormányzatok pályáztak kivitelezési és tervezési munkákra. Ennél a lehetõségnél 65 milliós a legnagyobb igény. A projekteket elbíráló bizottságot szeptemberre hívják össze: a tagok között a Gyõr-Moson-Sopron Megyei Közgyûlés, az illetékes minisztérium delegáltja mellett a régióigazgató is szerepel. Az elbírálás valószínûleg „egykörös" lesz, a szerzõdéseket legkorábban októberben köthetik meg a gyõztesekkel.

 

 

Hónapok óta húzódó kifizetések

 

Bár hamarosan újabb rehabilitációs munkákra szavaznak meg milliókat, van olyan település, ahol még a 2003-as munkákat sem fizette ki az állam. Széles Sándor, Máriakálnok polgármestere három szigetközi rehabilitációra fordított számla kiegyenlítését várja a minisztériumtól. Összesen tizenötmillió forintot kellene még az önkormányzatnak kifizetniük, mely még a tavalyi évrõl maradt el. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter múlt héten bejelentette: a pénzügyminiszter korábban zárolta a kifizetéseket.

 

A közeljövõben azonban a befogadott számlákat biztosan kiegyenlítik. Marovics Géza dunaremetei településvezetõ szerint náluk nem ennyire súlyos a helyzet, igaz, az állami pénzek itt is elég lassan csordogálnak. Rajkán több mint húszmillió forintos számlát adtak be két hónappal ezelõtt a minisztériumnak.

 

 

 

           

            Százmilliók kellenek a Szigetközre