Három köbméter víz az ok                  

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2003-09-19

 

           

            A dunakiliti duzzasztómûnél tervezett mobil törpe vízi erõmû létesítése máris akadályba ütközött: a Fertõ–Hanság Nemzeti Park – mint szakhatóság – káros környezeti hatásokra hivatkozva ellenvéleményezte azt. A beruházó nem érti a döntést, s így már kevés esélyt lát a megvalósításra.

 

 

           

 

           

           

Egy köbméter vizet engedne át egy szelvényben, s fél megawattnyi energiát termelne az a mobil törpeerõmû, melyet amerikai, cseh, kanadai és szlovák konzorcium telepítene Dunakilitire. Az évtizedek óta kihasználatlanul álló duzzasztómû így nemcsak vízkormányzási feladatokat látna el, hanem megújuló energiaforrásként is hasznosulhatna. A szlovák fél beleegyezése után, a beruházó Mavel cég az ÉDÁSZ-szal, az Éduvíziggel és a dunakiliti önkormányzattal is felvette a kapcsolatot. Adatokat szolgáltatott az esetlegesen beépítendõ turbinákról, majd elvi vízjogi engedélyt kért az erõmû telepítésére. A Fertõ–Hanság Nemzeti Park igazgatósága azonban – mint illetékes szakhatóság – környezeti okokra hivatkozva nem támogatja a beruházást. A befektetõk – bár nem adják fel – így már kevés esélyt látnak a megvalósulásra, s a többi, Európában megvalósulásra váró, hasonló telepítésükre koncentrálnak.

 

 

„ Jóval kevesebb az esély"

 

– Bár a Fertõ–Hanság Nemzeti Park szakemberei különbözõ környezetvédelmi hatásokra hivatkoznak elutasító levelükben, úgy gondoljuk, ezek a hatások most is léteznek – mondta Ladislav Tóth, a konzorcium illetékese. – A vízügy kért bennünket arra, hogy az elvi vízjogi engedély megadásához a szükséges szakértõi véleményeket szerezzük be. A mostani elutasítás – sajnos úgy néz ki – megtorpedózhatja az elképzeléseinket. A mobil törpe vízi erõmû gyorsan – akár néhány éven belül – megtérülõ befektetés.

 

 

Csak 3 köbmétert használnának

 

A nemzeti park illetékeseinek indoklásában az áll, hogy az erõmû üzembe helyezésével a vízkormányzási feladatokat nem lehetne ellátni. Ez azért nem állja meg a helyét, mert mi a beérkezõ negyven köbméter vízbõl mindössze hármat használnánk áramtermelésre. Ennyi nem tudja befolyásolni a víz mozgását, így semmilyen káros hatása nem lenne az erõmû mûködésének. Egyébként a dunakiliti önkormányzat pozitívan állt a kérdéshez, s beleegyezett a telepítésbe.

 

 

Az igazgató nem nyilatkozik

 

– Mindenesetre nem vesszük tragédiának az elutasító döntést. Húsz még „nyitott" üzleti akciónk – mely során turbinákat szállítanánk – van Európában, erre is figyelmet fordít a konzorcium. Ezeken a helyeken is a dunakilitihez hasonló elképzeléseink vannak – mondta Ladislav Tóth.

Dr. Kárpáti Lászlótól, a Fertõ–Hanság Nemzeti Park igazgatójától szerettük volna megtudni elutasító döntésük okait. Annyit tudtunk meg azonban mindössze, hogy a nemzeti park csak mint szakhatóság véleményezte a mobil erõmû tervét, ám az ügydöntõ határozat a vízügy kezében van. Dr. Kárpáti László kérdésünkre az elutasítás indokairól nem nyilatkozott lapunknak.