<--SZIGETKÖZ CIKKEK

<--FŐOLDAL

Harmadfokú készültség a Szigetközben

2007.09.09.

"Az erőteljes áradás miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szombaton a Nagy-Duna szigetközi szakaszán" - tájékoztatott tegnap az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyelete.

 

"Csaknem két métert emelkedett a Nagy-Duna vízszintje péntek dél óta, a vízállás szombat délelőtt meghaladta a 620 centimétert" - mondta el Pesztenlehrer Ottó ügyeletes. A védelmi osztagot készültségbe helyezték. A harmadfokú készültségnél éjjel-nappali fokozott őrszolgálatot teljesítenek. Ha bárhol szivárgás vagy buzgár jelentkezik, azonnal beavatkoznak. "Az Ausztriából érkező vízállási adatokból a szakemberek arra következtetnek, hogy a vízszint gyors csökkenésére lehet számítani" - mondta az ügyeletes.

 

A Nagy-Dunán, a dunakiliti gátőrjárásban másodfokú készültséget rendeltek el tegnap. Győr térségében a Mosoni-Dunán, a Rábán és a Marcalon elsőfokú a készültség. A Lajtán ugyancsak elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el az országhatár és Mosonmagyaróvár között. "A Lajtán az áradás hétfő estére meghaladhatja a harmadfokú készültségi szintet" - zárta szavait Pesztenlehrer Ottó.

 

"Lakott területet nem veszélyeztet a Dunán levonuló árhullám, jelenleg a Szigetközben van harmadfokú készültség, az ár a vártnál gyorsabban levonul, a fővárosban már vasárnap éjjel elérheti a víz az alsó rakpartokat, tetőzésre kedden lehet számítani" - közölte a szaktárca az MTI-vel szombaton. "Jelenleg a vízgyűjtőink felett nincs összefüggő felhőréteg, a meteorológiai előrejelzés szerint az elmúlt napok bőséges csapadékát adó légörvény egyre távolabb kerül tőlünk" - áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményében.

 

A Rábán nincs veszély

A Rába folyón és mellékvízfolyásain kialakult kisebb árhullámok a felső szakaszokon az éjszakai órákban tetőztek, azután a vízfolyásokon lefelé haladnak. Zavartalan és jelentős mértékű a víz apadása. Árvízvédelmi készültség elrendelésére nincs szükség, az  elkövetkező napokban sem várható árvízveszély.

 

 

Vasárnapi Kisalföld

Forrás: Kisalföld - www.kisalfold.hu