Halászok, horgászok

 

a Parlamentben                       

 

 

           

            Cs. A.

2005-10-19

 

           

            Halász–horgász országgyûlési nyílt napot tartottak nemrégiben a Parlamentben. Késmárki István, a megyei horgászszövetség elnöke a Szigetköz gondjairól is beszélt: a kormoránokról, a rapsicokról és a megoldatlan alsó–szigetközi vízpótlásról.

 

 

 

            Szili Katalin házelnök meghívására Budapesten a horgászszövetségek képviselõi hat minisztérium illetékeseivel tanácskoztak minap. A halászok-horgászok arról beszéltek, milyen rendeletek mûködnek a gyakorlatban is, s melyek azok, amik betarthatatlanok.

Késmárki István megyei elnök elmondta: a tárcák képviselõinek beszámolója után – állami részrõl – csak a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium illetékesei maradtak a te-

 

remben.

A megyei elnök Szigetköz gondjairól beszélt: arról, hogy a ’77-es Bõs–Nagymaros szerzõdést a környezetvédelemre hivatkozva mondta fel a magyar állam, ám azóta – néhány vízügyes vízpótlástól eltekintve – nem történt elõrelépés a térség érdekében. Tájékoztatta a jelenlévõket az elszaporodott kormoránokról, melyek pusztítják a halakat, a rapsicokról, az alsó-szigetközi vízpótlás megoldatlanságáról is.

A horgászok távlati elképzelése egyébként az, hogy a halászatban megszüntetnék a „rablógazdálkodást”, s a turisztika érdekei alá kellene rendelni ezt az ágazatot. Az országgyûlési nyílt napon végül egy közös nyilatkozatot írtak alá a jelenlévõk, miszerint képviselõik minden évben találkoznak majd a minisztérium illetékeseivel.