Halászati jogot kérnének                     

 

 

           

            Cséfalvay Attila

2005-01-31

 

           

            A dunaszigeti önkormányzat a Hídi-tó környéki területet másfél millió forintért megvásárolta.

 

 

 

            A megszûnt termelõszövetkezettõl korábban a dunaszigeti önkormányzat megvásárolta a – futballpálya elõtt lévõ – Hídi-tó környéki másfél hektáros területet másfél millió forintért, így a halászati jogot is megszerezte ezen a részen. Rehabilitációjára húszmillió forintot költöttek pályázati összegekbõl. Most a tó alsóbb szakaszát, egy holtágat is szeretnének magukénak tudni: igényüket már be is adták erre.

 

– Korábban úgy tudtuk, hogy ez a szakasz állami tulajdonban van, így felvettük a kapcsolatot a megyei földmûvelésügyi hivatallal. Kiderült, hogy mivel holtágnak minõsül ez a rész, ezért igény esetén az önkormányzatot illeti meg a halászati jog – mondta Tóth István polgármester. – Nemrégiben helyi horgászegyesület szervezésébe kezdtünk: célunk az, hogy a gyõri szövetkezet halászati jogának lejárta után néhány év múlva az összes területünkön lévõ víz felett megszerezzük ezt a jogot. Ekkor a helybeliek hódolhatnának végre a szenvedélyüknek. A horgászegyesületben 20–30 taggal számolunk. Hamarosan elõkészítõ bizottságot hozunk létre, s legkésõbb márciusra megalakulhat a szervezõdés.

 

– Szerencsére a tóban már így is elég sok a hal, ám terveink szerint Szlovákiából olcsó ivadékokat hoznánk, majd telepítenénk. Az önkormányzatnak e terület mellett sikerült két félhektáros „gödröt" is megszerezni: az egyik az úgynevezett Kányás-dûlõn, a másik Nagyszigetben található. Terveink szerint itt is horgászhelyeket alakítanánk ki. A nemzeti park igazgatósága is jóváhagyta a tervünket, hisz így a partszakaszokat is rehabilitálnánk. A horgászjegyek áráról még nem beszéltünk, majd az egyesület megalakulása után szabhatjuk meg a feltételeket – tudtuk meg a polgármestertõl.

 

A Mosoni-Duna holtágára nyolcezer forint az éves jegy, a Mosoni-Dunára kilencezerbe kerül. Az Elõre Halászati Szövetkezet vizeire ötezer forint a tarifa: ezzel az engedéllyel az Öreg-Duna mellett a szigetközi ágrendszerben, a Rábán, a Rábcán és a Marcalon is lehet horgászni.